След като 7 години се укрива в еквадорското посолство в Лондон, днес основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж беше арестуван. Британската полиция влезе в дипломатическата мисия, след като Еквадор отказа да му предоставя повече убежище. По-късно съдът го призна за виновен в нарушаване на условията на освобождаване под гаранция и го грози 1 г. затвор.

Междувременно САЩ повдигна обвинения на Асанж в "информационно пиратство" заради това, че е заговорничил заедно с Челси Манинг - бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. Защитата на Асанж заяви, че ще се бори срещу екстрадицията му в САЩ. Това ще се реши на 2 май.

Междувременно властите в Швеция съобщиха, че са получили искане за възобновяване на делото за изнасилване срещу него, което преди години беше прекратено.

Развръзката предстои...

Кой е Асанж?

Роден в Австралия през 1971 година в семейството на разделени родители, животът на Джулиан Асанж е изпълнен с трудности още от малка възраст. Новият съпруг на майка му е член на сектата, която изисква децата на членовете ѝ да бъдат предадени за отглеждане на нейния лидер. Заедно с майка си Джулиан бяга от организацията, но бъдещият основател на WikiLeaks прекарва цялото си детство на пътя.

"Смених 37 училища и 6 университета", споделя Асанж и допълва, че е водил номадски начин на живот.

Той има влечение към компютрите и програмирането от малък. На 16-годишната възраст той се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи Интернет. Там той става известен с хакерския си псевдоним Mendax.

Малко след това идва и първият му арест - задържан е по подозрение в кражба на 500 000 долара от сметките на една от най-големите банки в света - "Ситибанк". Разследването не потвърждава подозренията, младият хакер е освободен, а компютърът и модемът му са върнати.

Заедно с приятели и съмишленици, Асанж основава хакерска и активистка група, известна като "Международните саботьори". На тях преписват хакването на НАСА през 1989 година. Тогава при приземяването на совалката "Атлантис" в централата на космическата агенция екраните на всички компютри изписват надписът "WANK", който може да бъде преведен като "ч*киджии", но всъщност е игра на думи и е съкращение от хакерския слоган "WORMS AGAINST NUCLEAR KILLERS" (Червеи против ядрените убийци). Асанж обаче отрича да е бил част от тази акция.

През 90-те години на миналия век Джулиан Асанж работи като специалист по киберсигурност. През 1998 година създава компанията Earthman Technologies, която открива хакерски пробиви и е специализирана в осигуряването на надеждна онлайн защита.

Асанж обаче винаги е търсел алтернатива на политическото статукво. Така през 2006 година той създава WikiLeaks - сайт, в който може да се публикува информация, изнесена от вътрешни източници или хакери. За разлика от останалите медии, сайтът на Асанж има децентрализирана структура и гарантира пълната анонимност на своите източници. Целта на WikiLeaks е да разкрие задкулисните тайни на най-силните правителствени организации.

"Невъзможно е да се противопоставите на злоупотребите, докато не знаете за тях. Всяка организация почива върху планина от тайни", споделя Асанж.

Първият голям удар на сайта става с публикуването на видеото "Collateral Murder", което разкрива как през 2007 г. американски хеликоптер избива 18 цивилни иракчани. Следва публикуването на четвърт милион дипломатически грами, хвърлящи светлина върху това как силите на САЩ водят войната си в Ирак и Афганистан.

Публикуването на информацията навлича гнева на САЩ и техните съюзници върху Асанж. Премиерът по това време на Австралия, Джулия Гилард, нарича действията на активиста "нелегални". Вицепрезидентът на САЩ по време на мандата на Обама Джо Байдън обявява Асанж за "терорист".

"Всеки път, когато сме свидетели на някоя несправедливост и не предприемаме действие, ние се учим на пасивност и по този начин в крайна сметка губим всякаква способност да защитаваме себе си и тези, които обичаме. А в съвременната икономика е невъзможно да се изолираме от несправедливостта.

Ако имаме разум или смелост, ние сме благословени и призовани не да пропиляваме на дребно тези качества, зяпайки в захлас идеите на другите, печелейки безсмислени състезания, увеличавайки мощта на неокорпоративната държава или потапяйки себе си в мрак, но по-скоро да докажем жизнеността на нашите таланти срещу най-силните противници на любовта, които можем да срещнем.

Щом можем имаме само един живот, нека го живеем дръзко", заявява Асанж.

 

През 2011 година WikiLeaks правят разкрития за американския затвор за политически престъпници в Гуантанамо, Куба. Публикувани са 779 секретни документи, в които се описват как 150 невинни цивилни са били арестувани и измъчвани, като между тях е имало 14-годишно момче и 89-годишен старец.

Заради действията си Асанж получава награда за журналистика от Amnesty International.

За да гарантира защитата на авторите и информаторите на WikiLeaks, е решено сървърът на сайта да се премести в Швеция, където законите осигуряват най-надеждна защита за анонимността на потребителите. За целта Асанж отива там и подава молба за разрешение за пребиваване и работа.

През същия месец обаче местните власти го обвиняват в сексуални престъпления срещу две шведски гражданки. Асанж отрича да е виновен. Съдът в Стокхолм решава да го арестува и той е принуден да се премести във Великобритания.

Джулиан Асанж, преди да влезе в посолството на Еквадор в лондон

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В Лондон той е задържан по искане на шведските правоприлагащи органи, но след това освободен под гаранция от 240 000 паунда, докато искането за екстрадиция на Швеция бъде разгледано. Британският съд решава да екстрадира активиста в Швеция, заради което той се скрива в еквадорското посолство в Лондон (междувременно получава и еквадорско гражданство).

По-късно обвиненията в сексуално посегателство срещу Асанж са оттеглени, но полицията на Обединеното кралство обявява, че ще арестува създателят на WikiLeaks въпреки това. Причината е, че през 2012 г. е нарушил условията на гаранцията.

Джулиан Асанж по време на арестуването му

Стопкадър: YouTube

Асанж заявява, че истинската цел на британските власти е да го предадат на САЩ, където той ще бъде осъден на много строга присъда, заради своята дейност. През 2012 година той се кандидатира за депутат в австралийския сенат, като междувременно започва да води шоу по руската англоезична телевизия RT.

През 2016 година WikiLeaks разкрива как Демократическата партия в САЩ иска да наложи Хилари Клинтън за свой кандидат-президент, саботирайки умишлено кандидатурата на вътрешния ѝ опонент Бърни Сандърс. В отговор, щабът на Клинтън заявява, че информацията е извлечена от руски хакери, а чрез WikiLeaks се осъществява руска намеса в изборите за президент на САЩ.

В отговор WikiLeaks разпространява информацията, че Хилари Клинтън е предложила да "прати дроновете" срещу основателят на сайта. Не става ясно, дали Клинтън е правила подобни заявления, като информацията сочи, че тя по-скоро не е изричала тези думи и те принадлежат на водещ на телевизия "Фокс".

Докато е под своеобразен домашен арест Асанж пише книга за Google ("When Google Met WikiLeaks"). В нея той описва как технологичният гигант на практика се е превърнал в частна шпионска агенция, работеща за интересите на американското правителство и целяща налагането на определен мироглед над стотици милиони потребители.

От 2012 г. до 2017 г. Джулиан Асанж се ползва с протекциите на еквадорските власти, но идването на власт на Ленин Морено влошава отношенията на активиста с южноамериканската държава. Следвайки избирането на редица десни лидери в Южна Америка, и приключването на тъй наречената "лява вълна" на континента, Ленин Морено забранява посещенията на външни лица при Асанж и прекъсва достъпа му до интернет.

Еквадорските власти оправдат действията си с "некоректното поведение на Асанж".

Междувременно, в края на 2018 г., вестник "Вашингтон поуст" разкрива, че в САЩ е повдигнато обвинение срещу Асанж по американския закон за шпионажа от 1917 г. Спрямо него създателят на WikiLeaks може да бъде осъден на смъртно наказание.

Джулиан Асанж прекара 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, без да излиза от тясното му помещение. Арестът му, станал с помощта на Еквадор, се превърна в световна новина, а медиите следят как ще се развие съдбата на активистът. Най-интересен е въпросът ще бъде ли предаден той на САЩ, където го очаква сурова присъда.

Досега посолството на Еквадор в Лондон често е ставало арена на протести. Докато някои са наричали Асанж "криещ се страхливец", който с действията си е застрашил живота на мнозина дипломати, военни и секретни агенти, то други определят създателя на WikiLeaks за герой и един от последните истински борци за справедливост и свобода на словото.