Бившият шеф на предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп - Пол Манафорт, беше признат за виновен по 8 обвинения срещу него, сред които за данъчна и банкова измама. Заплашват го десетки годии затвор, възможно е дори 80.

69-годишният Манафорт изслуша решението на съдебните заседатели с каменно лице, съобщиха световните агенции.  

Самият Тръмп заяви, че е "силно натъжен" от изхода на делото.

"Това изобщо не е свързано с мен. Не е свързано с руския заговор. Това е лов на вещици и позор", заяви той на митинг за пореден път подчерта, че разследването на Робърт Мълър е лов на вещици.

Това е първото дело, произтичащо от разследването на специалния прокурор Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. и възможно съглашателство между Москва и кампанията на президента Доналд Тръмп.

"Пол Манафорт е добър човек. Той беше с Роналд Рейгън. Беше с много различни хора през годините. Натъжен съм от това", заяви Тръмп.

По-рано днес съдебните заседатели обявиха ветерана политик за виновен по 8 от 18 обвинения, свързани с нарушаване на данъчното законодателство, на банковото законодателство и укриване на чуждестранни банкови сметки. По останалите 10 обвинения заседателите не успяха да постигнат единодушие.

Манафорт е обвиняем по две дела - във Вирджиния и във федерален окръг Колумбия уточнява ТАСС, цитирана от БТА. Във Вирджиния е обвинен в укриване на банкови сметки, пране на пари и данъчни машинации, включително по време на работата си в Украйна. В момента съдебните заседатели обсъждат присъдата срещу него.

В столицата бившият сътрудник на Тръмп е обвинен в заговор срещу САЩ, пране на над 30 млн. долара, лъжесвидетелстване, неспазване на законите за разкриване на информация за лобистки интереси в Украйна и дейност като нерегистриран чуждестранен агент. Манафорт твърди, че е невинен. Адвокатите му заявиха, че не искат обединяване на делата макар много от обвинителните точки да съвпадат.

Манафорт се включи в предизборния щаб на Тръмп през март 2016 г. и го оглави през юни. На 19 август обаче бе уволнен от поста, след като Киев го обвини в незаконно получаване на големи суми между 2007 г. и 2012 година. Обвиненията срещу него до голяма степен предшестват работата му по предизборната кампания на Тръмп.

Анализатори очакват присъдата за Манафорт сериозно да разклати позициите на президента в навечерието на ключовитеизбори в САЩ за Конгреса през ноември.