Активисти от кампанията за гражданско неподчинение "Просто спрете петрола!" (Just Stop Oil) вчера в час пик парализираха движението по четири от лондонските мостове над Темза, съобщи на сайта си движението, цитирано от ТАСС. То настоява правителството незабавно да забрани разработването на нови петролни и газови находища в страната.

"В 16:45 ч. 68 привърженици на "Просто спрете петрола!" в четири групи започнаха да се движат по мостовете Ватерло, Блекфрайърс, Ландън и Тауър, забавяйки пътното движение почти напълно", се казва в съобщението. След като полицията пристига на мястото и обявява забрана за подобни действия, активистите се разпръскват. Това става около 40 минути след началото на акцията. Арести не са извършени.

От 24 април екоактивистите излизат всеки ден по улиците и блокират движението. По данни на лондонската полиция от 24 април до 22 май в британската столица са проведени 78 подобни акции. Това струва на Скотланд Ярд 3,5 милиона лири (4,3 милиона долара) и еквивалента на 11 000 работни смени.

Много често подобни действия предизвикват недоволството на шофьори и минувачи. които попадат в огромни задръствания. Екоактивистите са критикувани, че с подобни действия причиняват още повече вреда на околната среда, защото принуждават колите да стоят по улиците с работещи двигатели.

"Просто спрете петрола!" изисква от правителството незабавно да забрани разработването на нови петролни и газови находища в Обединеното кралство. През втората половина на миналата година членовете на движението постоянно блокираха най-натоварените магистрали и пътища в пиковите часове, изливаха боя върху автокъщи, корпоративни централи, бутици на луксозни търговски марки, атакуваха и произведения на изкуството.