Европейската комисия води преговори за промени на доставките на ваксини против ковид, заяви днес на пресконференция говорител на институцията. Той отбеляза, че става дума за предоговаряне на сроковете за доставка заради големите количества вече налични ваксини, а не за прекратяване на договорите.

Говорителят настоя, че договорите за доставка са сключени с участието на всички държави от ЕС и отчитат нуждите на всяка от тях. По неговите думи е необходимо да се търси общоевропейско решение.

Всички споразумения за доставка бяха договорени от екип, който включваше представители на ЕК и на държавите от ЕС. Всички държави бяха в течение на договорните условия. Съветът на ЕС упълномощи ЕК да предоговори условията, за да се отразят по-добре нуждите на държавите. Важно е да се поддържа "линия на солидарност" и да продължат преговорите за постигане общо решение, заяви той.

Договорите съдържат клаузи за прекратяване, които са "много специфични и технически", каза говорителят. Предоговарянето не означава прекратяване на договора, уточни той.

България настоява за прекратяване на договора  с "Пфайзер-Бионтех" за доставка на ваксини, тъй като няма нужда от тях, реши правителството на заседанието си вчера. Другият вариант е да се спазват желанията на държавите-членки за необходими количества ваксини срещу коронавирус, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава за количеството, което им е необходимо с конкретен срок на годност и плащането да се извършва след такава доставка, т.е. след заявяването, а не както беше досега - с уточняване по брой население на държавата.

Позицията на България е категорична и подкрепена от Полша. Министър Меджедиев очаква видеоконферентна връзка с Чехия, Румъния, Литва по въпроса. Водят се разговори и със Словения, и с Хърватска. Той очаква до вторник да се присъединят и други европейски държави.

През миналата година страната ни е унищожила над два милиона дози ваксини благодарение на това, че преди година и половина е взето решение по брой население да бъдат определяни квотите и бяха доставени едни огромни количества ваксини, чиито срок на годност изтече. За тази година също предстои едно огромно количество ваксини да бъде бракувано и унищожено.