България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора, обясни министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по БНТ.

Той каза, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19, а нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко.

"Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с "Пфайзер" за закупуване на ваксини", каза служебният министър на здравеопазването.

Според него в България е видимо първо, че ковид ситуацията отмина, второ - всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме. "В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме", посочи Асен Меджидиев.

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът на здравеопазването. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата.

"Населението няма нужда от ваксини срещу ковид в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас, въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности - възстановени се средствата за лекарите, които ги поставят, има и разкрити ваксинационни центрове", обясни Асен Меджидиев.

Той смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар. "Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела - това са ни сериозните проблеми", заяви министърът.

В момента грипът протича доста по-тежко, ние нямаме достатъчно ваксини против грип, отбеляза той.

Асен Меджидиев добави, че високите нива на морбили и скарлатина не са само в България, но и в целия Европейски съюз. Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, каза министърът на здравеопазването.

Очаква два лизингови хеликоптера за спешна помощ през лятото

Първият хеликоптер, който ще се ползва за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще пристигне в България в средата на декември, обяви още по БНТ министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той уточни, че документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера вече са подписани и допълни:

"Започваме обучението на лекарите, които ще участват в екипите. Силно се надявам до два месеца да сме абсолютно готови.

"Допълнителен лизинг правим в момента и силно се надявам, че още летните месеци ще получим два хеликоптера, които ще дойдат с екипи, с пилоти и техници. Тази помощ ще стартира още през летните месеци. Уточняваме площадките, където ще може да се каца. Във всички големи болнични комплекси подсигуряваме хеликоптерни площадки за кацане. Ще имаме и координационен център, който да координира полетите, насочването. Той също вече е уточнен", посочи министърът.