Визовата политика на Сърбия днес стана обект на остри критики на срещата на вътрешните министри на Европейския съюз, а еврокомисарят Илва Йохансон заяви, че в случай на несъгласуване с визовата политика на съюза спирането на безвизовия режим за гражданите на Сърбия не е изключено, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

ЕС обвинява Белград, че е допринесъл за рязкото увеличаване на притока на мигранти в ЕС през Западните Балкани.

"Надявам се, че Сърбия и другите страни партньори от Западните Балкани ще си сътрудничат с нас и ще хармонизират визовата си политика с тази на ЕС", каза европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Илва Йохансон.

Гражданите на Сърбия имат безвизов режим за пътуване в ЕС, но ЕС настоява страните от Западните Балкани да се хармонизират с европейската визова политика. В противен случай ЕС може да реши да отмени освобождаването от визи за гражданите на Сърбия.

"Разбира се, това е нещо, което не мога да изключа", каза Йохансон.

За девет месеца са регистрирани над 106 000 незаконни влизания в ЕС през западнобалканския маршрут, което е увеличение със 170 процента спрямо същия период на миналата година, показват данни на Фронтекс.

Маршрутът е използван предимно от сирийски, афганистански и турски мигранти. Комисията отбелязва и увеличение на пристигащите от Куба, Индия, Бурунди и Тунис.

"Много от мигрантите трябва да бъдат върнати обратно в страните им на произход, но ние също трябва да гарантираме, че тези потоци ще бъдат спрени", каза европейският комисар по вътрешните работи.

По-специално Австрия и Белгия се оплакват, че трябва да се справят с безпрецедентен брой пристигащи лица, търсещи убежище след кризата от 2015-2016 г.

Комисията отчасти обяснява това увеличение с факта, че страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия имат визова политика, която не е хармонизирана с политиката на ЕС. Тези държави освобождават гражданите на трети страни от визовия режим и след това те могат по-лесно да се прехвърлят в ЕС.

Особено силни в това отношение са упреците към Сърбия, страна кандидатка за ЕС от 2012 г., отбелязва Франс прес.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер също критикува преди два дни визовата политика на Белград, като заяви, че от нея се изключват граждани на "тези страни, които не признават Косово".

Илва Йохансон трябва да се срещне с представители на страните от Западните Балкани в Берлин следващата седмица, а след това по-следващата седмица в Прага.