Европейските лидери ще използват срещата на високо ниво Европейска политическа общност, която започва в Прага, за да поискат от президента на Сърбия Александър Вучич страната му да синхронизира външната си политика с тази на ЕС.

Днес в Прага Вучич ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, главната тема ще е Косово, но на срещата ще бъдат поставени и въпросите за евроинтеграцията, санкциите срещу Русия и стратегическото позициониране на Сърбия спрямо войната в Украйна.

Посланикът на ЕС в Белград Еманюел Жофре повтори преди два дни на среща с Вучич преобладаващото становище на Брюксел по отношение на синхронизирането на външната политика на Сърбия с дневния ред на ЕС и въвеждането на санкции срещу Руската федерация. Дипломатът изрази готовността си да сътрудничи със страната по отношение на решаването на отворени въпроси, които са от ключово значение за по-нататъшния напредък на Сърбия по пътя към европейска интеграция.

На срещата си с Жофре Вучич отбеляза, че Сърбия е посветена на реализирането на цели, които са в съответствие с нейната европейска ориентация, като силен икономически напредък и запазване на мира и стабилността в региона чрез инициативи за свързване, като по този начин показва, че е сериозен, отговорен и надежден партньор на ЕС.