Степента на хармонизиране на Сърбия с общата европейска външна политика "значително е намаляла" - от 64 процента през 2020 г. до 45 процента. Това сочи годишният доклад на Европейската комисия (ЕК) за Сърбия, който ще бъде публикуван днес, съобщават сръбските медии, като цитират Радио Свободна Европа. В доклада се подчертава, че Сърбия не се е присъединила към европейските санкции срещу Русия, наложени в отговор на агресията срещу Украйна.

"Поредица от действия и изявления в Сърбия бяха в противоречие с външнополитическата позиция на ЕС. Като приоритет от Сърбия се очаква да изпълни задълженията си и постепенно да се съгласува с ограничителните мерки на ЕС в съответствие с преговорната рамка на Сърбия", се подчертава в документа, цитиран от БТА.

Що се отнася до регионалното сътрудничество, докладът за Сърбия оценява, че страната остава ангажирана с подобряването на двустранните отношения.

Посочва се обаче, че отношенията с Хърватия са "все по-обтегнати с периодични политически конфликти".

Отношенията между Сърбия и Черна гора се оценяват в документа като "предизвикателни", но се подчертава, че двете страни са изразили по-голяма готовност за възобновяване на отношенията и за усилия за разрешаване на отворени въпроси.

Специална част се отнася до процеса на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, където се оценява, че няма конкретен напредък в преговорите за всеобхватно и правно обвързващо споразумение. В документа Белград и Прищина са приканени "без по-нататъшно забавяне" конструктивно да се ангажират и да напреднат в преговорите за цялостно, правно обвързващо споразумение за нормализиране. "Постигането на такова споразумение е спешно и решаващо", така че Косово и Сърбия да могат да напреднат по европейския си път, се отбелязва в доклада.

Във връзка с борбата с корупцията в доклада на ЕК се подчертава, че Сърбия е постигнала само "ограничен напредък", както и в борбата с организираната престъпност, и че не е постигнат напредък в свободата на изразяване.

В главата, свързана с основните права, голяма част е посветена на организирането на "Европрайд" в Сърбия на 17 септември, като се припомня, че провеждането на събитието е било несигурно до последния момент.