Европейската комисия не може да коментира случая с бившия премиер на Република Македония Никола Груевски, който поиска политическо убежище в Унгария, заяви днес говорителката на ЕК Мая Коциянчич и изтъкна, че от македонските институции се очаква да действат в съответствие със законите.

"Не коментираме процедури, които са в ход. Върховенството на закона е основен принцип на ЕС, както за страните членки, така и за страните кандидатки. Очакваме всички страни да действат в съответствие със законите. Това е правна процедура и не бива да се политизира", каза Коциянчич за македонския портал Алсат М.

По-рано унгарските власти потвърдиха, че Груевски е поискал убежище в Унгария.

Най-коментираната тема и днес остава как Груевски е успял да напусне страната и да отиде в Унгария, след като му е бил отнет паспорта.

Македонското МВР води в момента две разследвания, за да установи как е било реализирано бягството на бившия премиер Никола Груевски и кой му е помогнал, съобщават македонските агенции.

Правителственият говорител Миле Бошняковски заяви на пресконференция, че в МВР е в ход процедура за установяване на начина, по който Груевски е напуснал територията на страната.

Отделът за вътрешен контрол разследва евентуална замесеност на полицейски служители, които да са помогнали за бягството. Освен това Секторът за вътрешни работи на Скопие установява начина на бягството, както и има ли евентуално външни помагачи. След завършването на двете следствия МВР ще представи на обществото пълна картина за това как е организирано бягството на Никола Груевски, каза Бошняковски.

Версиите, че е избягал с български паспорт, бе опровергана днес. Военният министър Красимир Каракачанов пък лансира версията, че Груевски е избягал през Сърбия, като се позова на сигурни източници от Скопие.

Белградският вестник "Политика" обаче лансира версията, че бившият македонски премиер е избягал през македонско-албанската граница.

Бягство през Тирана

Бившият македонски премиер е преминал с фалшив паспорт македонско-албанската граница през нощта и нелегално стигнал до Тирана, където бил приет в унгарското посолство. С първия сутрешен полет на авиокомпания Малев той пристигнал директно от Тирана в Будареща, пише белградският вестник "Политика".

След като получил информация от свои сътрудници в системата на управляващите, че полицията се готви да го арестува, Груевски преминал границата с фалшив паспорт. Екипажът на самолета изобщо не знаел кой е пътникът със слънчеви очила и шапка, които не свалил и в самолета, пише "Политика".

В момента, когато македонската заповед за арест влязла в сила, а това било около 10 часа часа сутринта, Груевски вече бил в Будапеща, откъдето изпратил на управляващите в Скопие послание, че ги е надхитрил, както и че обича Македония и винаги ще бъде верен на нейната кауза. Обича и свободата, но собствената си свобода, пише "Политика".

Поставя се въпросът как е възможно Груевски да премине македонско-албанската граница без да го идентифицират македонските и албанските гранични служби. Известно е, че паспортите му са иззети. Чия е отговорността от македонска и от албанска страна? Или пък Големият брат отвъд Атлантика е решил, че най-интелигентно е Груевски да замине за Унгария, а оттам да бъде жокер за някои бъдещи времена, ако сегашният премиер Зоран Заев не бъде конструктивен по начина, по който искат Тирана и Вашингтон, пита "Политика".

Вестникът обръща внимание на символиката, че Груевски избягал в Будапеща тъкмо от Тирана, а беше основният противник на "Тиранската платформа", която бе в началото на свалянето му от власт.

Унгарското посолство в Тирана не потвърди и не отрече версията за бягството на Груевски през Тирана. От посолството кратко отговориха за албанската телевизия Топ ченъл, че "не коментират текущите процеси", позовавайки се на факта, че въпросът за убежището на Груевски се разглежда в Будапеща.

Унгарското правителство заяви, че не е оказвало помощ на бившия македонски премиер Никола Груевски да избяга от Република Македония, предаде Асошиейтед прес.

По-рано Гергей Гуяш, началник на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, съобщи, че Груевски е попълнил заявлението си с желанието да получи убежище в унгарско дипломатическо представителство извън Македония. Той не каза в коя страна е дипломатическото представителство.

Гуяш заяви, че Унгария "няма нищо общо с бягството" и гарантира, че Груевски не може да напусне Унгария.

Той допълни, че от съображения за сигурност Груевски е разпитан за молбата си за убежище в Будапеща, вместо в транзитната гранична зона, където мнозинството желаещи убежище хора чакат молбите им да бъдат разгледани.

Същевременно албанската полиция проверява на граничните пунктове на албанско-македонската граница и летището в Тирана твърденията, че Груевски е заминал за Унгария през Албания.

Полицейски източници потвърждават, че се проверяват списъците на лицата, които са влезли или излезли от албанска територия. Проверяват се и камерите на граничните пунктове.