Бившият македонски премиер Никола Груевски е подал молба за убежище до унгарската имиграционна служба, искайки бежански статут, предаде Ройтерс, като се позовава на съобщение от канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан.

Службата за имиграция и убежище ще извърши процедура за разглеждане на искането за убежище в съответствие с унгарското и с международното право, се казва в съобщението, съобщи и БТА.

Канцеларията на унгарския премиер отбеляза, че Македония е важен съюзник и Унгария и смята, че разглеждането на молбата за убежище на Груевски "е единствено правен въпрос".

Груевски обяви вчера, че е избягал в Унгария и там е поискал "политическо убежище" - информация, която досега не бе коментирана от Будапеща, изтъкна и АФП.

Имайки предвид, че той бе премиер на страната си в продължение на 10 години, от съображения за сигурност унгарските власти позволиха на Груевски да подаде молбата си за убежище, се посочва в съобщението на канцеларията на унгарския премиер, цитирано от ДПА.

Македонското правосъдие издаде в понеделник заповед за арест на бившия премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Груевски, който не се яви за изтърпяване на произнесена през октомври присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро.

Груевски е обвиняем също по други три дела, свързани със злоупотреба с власт, включително за незаконно подслушване.

Македонското министерство на правосъдието подготвя искане за екстрадиция на Груевски, според македонски медии.

Македонски официални представители все още не са разкрили как Груевски е избягал от страната, посочва ДПА. Според съобщенията неговият паспорт е бил конфискуван от властите. Унгарските медии коментират дали Никола Груевски не е избягал с български паспорт, съобщава македонският телевизионен канал "Телма".