Европейската комисия ще предупреди, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци, предаде Ройтерс.

Предупреждението се съдържа в проектодоклад, видян от агенцията, който се очаква да бъде публикуван от ЕК в сряда, съобщи БТА.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване.

В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между 1 и 2 милиона евро.

Според доклада в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Разрешенията за получаване на местожителство се продават за от малко под 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона в Люксембург и Словакия.

Португалия също е критикувана, че не проверява произхода на богатството, и плащанията, направени от чужденци, които получават местожителство там, създават потенциален риск от пране на пари, смята ЕК.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

Миналата година у нас избухна скандал в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Шефът й Петър Харалампиев и негови подчинени бяха задържани и обивнени, че са участвали в схема за придобиване на български паспорти, като сумите достигали до 5000 евро. 

Напрежението се покачи още повече, след като беше съобщено, че разследване на френски журналист е установило, че 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство. Статията беше озаглавена "Как България произвежда фалшиви граждани на ЕС". Няма данни за такива лица сред получилите паспорт, заявиха обаче от Министерството на правосъдието след нарочна проверка.

Общо 22 594 души са поискали българско гражданство през миналата година, а 14 675 са получили одобрение. Близо 8000 преписки са върнати, сочи справка на ведомството.