За последните години комисията по българско гражданство към вицепрезидента е разгледала близо 22 хиляди преписки от кандидатстващи. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с журналисти.

"Остава тенденцията всяка година все повече хора да искат българско гражданство. Особено силно това се вижда в последните 15 години, което се обвързва с членството в НАТО и ЕС, както и възможността във все повече държави да се пътува без визи. Най-често молбите за гражданство са от хора, които имат български корени. Тези, които кандидатстват за българско гражданство по произход, трябва да владеят български език, но такова разбиране не срещам в другите институции", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Имало решения на ДАБЧ, които удостоверявали български произход по исторически данни. Ето защо, Йотова е на мнение, че удостоверенията изцяло трябва да бъдат премахнати, а всеки кандидатстващ да доказва, че има български произход, като в т.ч. е владеенето на български език. Има доста случаи, в които макар от МП да изпращат досие с положително становище, Йотова е отказвала да издаде указ заради разминавания в данните или непълни документи. В тези случаи се прави и втора проверка.

"В същото време в закона за българско гражданство има доста текстове, които трябва да бъдат променени", посочи Йотова. Тя е на мнение, че има смисъл да се създаде министерство за българите в чужбина, но само при условие, че то върши повече от това само да издава удостоверения за произход.

"Към момента все още няма механизъм за проверка на удостоверенията, които ДАБЧ издава. И ако не се получи допълнителна информация, когато бъде изискана, не се издава указ.Напоследък почти няма молби за българско гражданство от лица, които кандидатстват заради инвестиции в икономиката. Енигма е броят на тези, които след като получат гражданство остават в България", каза още Йотова.