Египетските депутати одобриха днес възможна въоръжена интервенция в Либия, ако силите на правителството в Триполи, подкрепяни от Турция, продължат настъплението си на изток, съобщи в комюнике парламентът, цитиран от Франс прес и БТА.

Камарата на представителите одобри единодушно изпращането на египетски армейски части на бойни мисии извън границите на египетската държава, за да защитят националната сигурност на Египет, допълва комюникето.

Египетският парламент даде съгласието си армията да подкрепи либийския народ. Депутатите упълномощиха президента Абдел Фатах Ас Сиси и въоръжените сили да защитят Либия и националната сигурност на Египет и арабските държави, каза парламентарен източник за ТАСС след закритото заседание на парламентаристите.

Либия е обхваната от гражданска война от 2011 г. Сблъсъците в страната са между Правителството на националното съгласие, подкрепяно от Турция, която е изпратила военни на място, и силите на маршал Халифа Хафтар от Либийската национална армия, който контролира източната част на Либия и се ползва с подкрепата на Египет, ОАЕ и Русия.

Миналата седмица президентът Абдел Фатах ас Сиси заяви, че Египет няма да стои безучастно пред всякакви действия, които пряко застрашават египетската и либийската национална сигурност, след като депутати - съюзници на Хафтар, призоваха Кайро да се намеси военно в гражданската война в Либия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви наскоро, че действията на Египет в Либия и подкрепата му за командира Халифа Хафтар са незаконни, предаде Ройтерс.

Как реагират "големите"

Нарушенията на международното оръжейно ембарго предизвикват все по-силни притеснения, докато чуждестранната намеса в Либия се увеличава. Франция, Германия и Италия заявиха преди два дни, че са готови да обмислят санкции срещу държавите, нарушаващи либийското оръжейно ембарго и призоваха всички чуждестранни участници "да спрат намесата си" в страната.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте призоваха "всички участници в конфликта в Либия и техните чуждестранни поддръжници към незабавно прекратяване на боевете" и изразяват сериозна загриженост от "нарастването на военното напрежение в страната". В декларацията им обаче не се посочва поименно нито една страна.

Преди решението на египетския парламент Абдел Фатах е разговарял с американския президент Доналд Тръмп.

"Двамата лидери потвърдиха необходимостта от незабавно намаляване на напрежението в Либия, включително чрез спиране на огъня и постигане на напредък в икономическите и политическите преговори", гласи съобщението на Белия дом за разговора.

Тръмп имаше такъв телефонен разговор и с турския президент Реджеп Ердоган, и с френския президент Еманюел Макрон.

Американският държавен глава е заявил на френския си колега, че "конфликтът в Либия се е изострил заради присъствието (там) на сили и оръжие отвън", съобщи американското президентство.

Макрон също съобщи за разговора. Той направи това в публикация на страницата си в Туитър, в която го определи като "отличен" и нарече американския президент "свой приятел".