Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви днес, че "са изпълнени" условията, за да може основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж да напусне еквадорското посолство в Лондон, където се укрива от 2012 г., за да избегне възможно съдебно преследване от САЩ, предаде Франс прес, на която се позва БТА.

"Условията са изпълнени, за да може Асандж да вземе решение да напусне посолството и да е почти на свобода", обяви Ленин Морено пред журналисти. Той посочи, че Обединеното кралство е дало уверения, че австралиецът няма да бъде екстрадиран в държава, където животът му ще бъде заплашен.

"Казвам "почти на свобода", тъй като няма как да забравим, че той не се яви пред британски съд и трябва да излежи присъда, която не е много дълга. Това ще реши британското правосъдие", добави държавният глава.

Британското правителство официално посочи пред Кито (столицата на Еквадор - б.р.), че конституцията на Великобритания не позволява екстрадицията на лице в държава, където животът му е в опасност", уточни Морено.

Великобритания предостави достатъчно гаранции на Асандж, че може да напусне посолството на Еквадор в Лондон, предаде и Асошиейтед прес.

Въпреки че обвиненията в Швеция срещу Асандж за изнасилване и сексуално насилие бяха оттеглени през май 2017 г., британското правосъдие отказва да отмени заповедта за ареста му, защото през 2012 г. не е спазил условията за пускането му под гаранция.

47-годишният австралиец се страхува, че ако напусне посолството, ще бъде арестуван и после екстрадиран и съден в САЩ заради публикуването през 2010 г. от Уикилийкс на многобройни американски военни тайни и американски дипломатически документи.

На снимката: Джулиан Асандж маха на свои поддръжници от балкона на еквадорското посолство в Лондон, 19 май 2017 г.