В Еквадор няма смъртно наказание. Ние ще се погрижим за Асандж и ще защитим живота му, каза Морено. Той увери също така, че страната му ще продължи да помага на австралийския програмист, който от юни 2012 г. се намира в посолството на страната в Лондон, съобщава ТАСС.

Президентът образно определи ситуацията с Асандж като "камъче в обувката" за Еквадор и подчерта, че проблемът е наследен от предишното еквадорско правителство. „Посредничеството е най-добрият начин за решаване на въпроса“, каза още Морено, цитиран от ДПА.

Асандж живее в еквадорското посолство, след като Еквадор му даде политическо убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция, където срещу него се водеше следствие за сексуални посегателства.

През май миналата година Швеция прекрати следствието и оттегли заповедта за арест, но Асандж все още се опасява от арест и екстрадиция в САЩ заради публикуваните от "Уикилийкс" секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.

Наскоро Еквадор даде гражданство на Асандж в опит за излизане от безизходицата. Еквадор поиска от Великобритания да признае на Асандж статут на еквадорски дипломат, за да може той да напусне безопасно посолството, но искането беше отхвърлено, припомня ДПА.

„Ще трябва да се намери някакво решение“, заяви днес Морено. Той каза, че е разговарял с британската посланичка в Еквадор Катрин Уорд, която се съгласила, че трябва да се намери начин Асандж да излезе от мисията, без животът му да бъде застрашен и "той да може да бъде наказан за допуснатата грешка".