Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който от шест години се намира в посолството на Еквадор в Лондон, започна дело срещу еквадорското правителство за по-добри условия на живот, предаде Франс прес, като се позова на съобщение от днес на "Уикилийкс".

Асандж "обвинява правителството на Еквадор в нарушаване на основните си права и на свободата си", се посочва в съобщението.

Представител на Асандж по делото ще бъде бившият съдия и защитник на Асандж Балтасар Гарсон, който в момента се намира в еквадорската столица Кито.и убежище в еквадорското посолство през юни 2012 г., за да не бъде екстрадиран в Швеция, където бе издирван по обвинения в изнасилване и сексуален тормоз.

От "Уикилийкс" подчертават, че Асандж започва делото "седем месеца, след като Еквадор заплаши да оттегли закрилата си и прекъсна достъпа му до външния свят".

В комюникето се отбелязва, че на Асандж му е забранено да се среща с журналисти, с представители на правозащитни организации и че освен това се възпрепятства достъпът му до интернет и телефонни обаждания.

Балтасар Гарсон заяви вчера на пресконференция в еквадорския град Амбато, че Асандж е поставен в "нечовешко положение".

"Това не е нормално положение, това е едно нечовешко положение, тъй като решението се бави, докато трябваше вече да е договорено между замесените страни, които са Еквадор, САЩ и Великобритания", посочи бившият испански магистрат.

Еквадор обяви през март, че е прекъснал достъпа на Асандж до всички системи за комуникация с външния свят, защото той е нарушил поетия си в писмена форма ангажимент да не публикува съобщения, имащи връзка с отношенията между Еквадор и други държави.

Решението бе взето, след като Асандж направи поредица от публикации в Туитър, в които критикува ареста на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон и приетите от Великобритания санкции срещу Русия заради случая Скрипал.

Швеция прекрати наказателното си преследване срещу Асандж през май миналата година, но британското правосъдие отказа да отмени издадената заповед за арест на основание неспазване от страна на Асандж на условията на освобождаването му под гаранция от Великобритания през 2012 г.

Асандж се опасява, че ако излезе от посолството на Еквадор в Лондон, ще бъде арестуван, екстрадиран и съден в САЩ заради публикуването в "Уикилийкс" през 2010 г. на голям брой тайни американски военни и дипломатически документи, отбелязва Франс прес.