С това се слага край на седемгодишна юридическа сага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Главният прокурор Мариан Ню реши да бъде прекратено предварителното разследване срещу Джулиан Асандж за предполагаемо изнасилване, се казва в изявлението на прокуратурата.

При това положение, ако шведската прокуратура не започне ново разследване срещу Асандж, той вече не е заплашен от екстрадиция.

Прокуратурата обаче би могла да възобнови разследването, ако той се върне в Швеция до август 2020 г.

45-годишният австралиец Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон от август 2012 г., където поиска и получи убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция по обвиненията в изнасилване. Основателят на Уикилийкс винаги е отричал тези обвинения.

Шведската прокурорка каза, че е оттеглила издадената през 2010 г. европейска заповед за арест.

Британската полиция обаче заяви, че Асандж все още подлежи на арест, ако напусне еквадорското посолство, тъй като е нарушил условията на гаранцията си.

След като шведската прокуратура обяви решението си, "Уикилийкс" отбеляза в Туитър: "САЩ отказват да потвърдят или отрекат дали вече е получена американска заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж. Сега фокусът се прехвърля върху Великобритания".

Спечелихме случая, заяви шведският адвокат на Асандж Пер Самуелсон пред шведското радио малко след обявяването на решението. Запитан дали Асандж се готви да напусне еквадорското посолство в Лондон, Самуелсон каза за шведската информационна агенция ТТ, че едно е сигурно - Швеция вече не създава пречка за това.

Много сме доволни и развълнувани. Това бележи края на неговия кошмар, каза един от защитниците на Асандж, Кристоф Маршан, по телефона за Франс прес от Брюксел.

"Отдавна чакахме това решение, отнело на прокурора шест години. Асандж беше жертва на огромна процедурна злоупотреба", отбеляза Маршан и уточни, че екипът му сега прави оценка на последиците от това решение.

Шведската жалбоподателка, обвинила Джулиан Асандж в изнасилване, заяви, че е шокирана от скандалното прекратяване на разследването срещу основателя на "Уикилийкс" и че поддържа обвиненията си, съобщи нейната адвокатка Елизабет Фриц.

Един от адвокатите на Асандж, Хуан Бранко, призова френския президент Еманюел Макрон да се намеси в подкрепа на Асандж. Пред Асошиейтед прес в Париж Бранко каза, че иска Макрон да помогне на основателя на "Уикилийкс" да напусне еквадорското посолство в Лондон.

"Необходима ни е политическа намеса, за да се прекрати тази ситуация. Той е единственият политически затворник в Западна Европа", подчерта адвокатът.

Пред френското радио "Франс енфо" Хуан Бранко каза, че Асадж възнамерява да поиска от Франция политическо убежище.

"Бях задържан години наред без обвинения, а през това време децата ми растяха и моето име беше окаляно. Аз не прощавам и не забравям", написа Асандж в туита си.

Същевременно британският премиер Тереза Мей каза, че полицията ще реши дали Асандж трябва да бъде арестуван, след като напусне посолството на Еквадор.

Запитана днес дали би подкрепила решение за екстрадиция на Асандж от Великобритания към САЩ, Мей каза, че Лондон разглежда въпросите за екстрадиция, когато получи запитване за това, като всеки един случай се разглежда поотделно.