Две експертизи за смъртта на Джордж Флойд бяха обявени в рамките на часове. Най-напред бяха обявени резултатите от независимо мнение на експерти, поискано от близките на починалия. След това се появи констатацията на Бюрото за съдебномедицински експертизи на окръг Хенепин, Минесота.

Какво показа независимата експертиза

Джордж Флойд, афроамериканeцът, чиято смърт предизвика граждански вълнения в САЩ, е починал от асфиксия (липса на кислород)*. Това установи независима експертиза, извършена след аутопсия.

Флойд е починал заради натиск върху врата и гърба от полицаи в Минеаполис, съобщиха медицински експерти, наети от семейството му, предаде Би Би Си (BBC).

Констатациите се различават от официалните предварителни резултати от аутопсията, извършена от окръжните медицински служби. Тази аутопсия не откри доказателства за "травматична асфиксия или задушаване".

"Причината за смъртта според мен е асфиксия, предизвикана от натиск върху врата - който може да попречи на снабдяването на мозъка с кислород - и натиск върху гърба, който пречи на дишането", каза Майкъл Бейдън, бивш главен патолог на Ню Йорк, нает от семейството на Джордж Флойд.

"Аутопсията показва, че господин Флойд не е имал придружаващи заболявания, които да са причинили или допринесли за смъртта му", каза още Майкъл Бейдън, цитиран от световните агенции. "Той е бил в добро здравословно състояние", добави Бейдън.

Видео със смъртта на чернокожия мъж е било заснето от случаен минувач, станал свидетел на фаталната среща между полицията и Флойд. На него се вижда как мъжът лежи по корем с белезници на ръцете и моли за помощ, като многократно повтаря: "Моля ви, не мога да дишам", а после спира да се движи. Вижда се как бял полицай продължава да притиска с коляно (в продължение на близо 9 минути) врата на Флойд и след неговата молба.

По-късно Флойд издъхва в една от болниците в Минеаполис.

Какво показа съдебномедицинската експертиза

Смъртта на Джордж Флойд е убийство, предадоха агенциите, като се позоваха на доклад на Бюрото за съдебномедицински експертизи на окръг Хенепин, Минесота.

В него се посочва, че афроамериканецът е починал вследствие на "кардиопулмонарен шок (спиране на сърцето и дишането), утежнен (от способите) за усмиряване, използвани от правоохранителните органи и натиска върху шията".

Авторите на експертизата освен това са открили у Флойд артериосклеротична болест и хипертонична болест на сърцето, както и следи от интоксикация с фентанил и от неотдавнашна употреба на метамфетамин.

Съдебномедицинските експерти уточняват, че изводът за насилствен характер на смъртта на Флойд е неутрална формулировка, която не отразява вина или преднамереност в действията на когото и да било.

*Асфиксията представлява патологично състояние на разстройство или спиране на газовата обмяна в тъканите с последващо задушаване. Характеризира се с настъпване на кислородна недостатъчност на тъканите (хипоксия) и кръвта (хипоксемия). Всички състояния, протичащи с хипоксия (остър тъканен глад), водят до асфиксия.