Великобритания възнамерява да напусне Договора за ликвидиране на ракетите със среден радиус, ако САЩ го направят, каза министърът на отбраната на страната Гевин Уилямсън пред Financial Times.

Той посочи, че САЩ са "близък и отдавнашен съюзник" и Обединеното кралство няма да се поколебае да подкрепи американската позиция по този въпрос.

"Ние, разбира се, искаме този договор да продължи да действа, но за това са необходими усилията на всички страни в него, а днес една от тях го игнорира. Русия го нарушава и именно тя трябва да промени поведението си", каза още министърът.

Както вече стана ясно, президентът Тръмп възнамерява да извади САЩ от договора със същите мотиви-нарушаването му от Русия.Той обаче допусна сключването на нов договор, ако Москва и Пекин се съгласят.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус бе подписан от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън през 1987 година. Според клаузите му, държавите не трябва да имат наземни балистични ракети и крилати ракети с радиус на действие от 500 до 5500 километра.