Американският президент Джо Байдън гласува на междинните избори за Конгрес. В Съединените щати ранното гласуване, както и вотът по пощата са широко разпространени практики, предаде БНТ.

Държавният глава, който ще навърши 80 години само след три седмици, упражни правото си на глас в родния Уилмингтън, щата Делауеър. Той беше придружаван от внучката си Натали, която гласува за първи път.

След вота дядо и внучка размениха стикери, на които пише, че са гласували. А залогът на тези избори, официално насрочени за 8 ноември, е голям.

Ще се избират всички 435 места в Камарата на представителите и 35 от 100-те мандата в Сената.

Байдън коментира нападението срещу съпруга на Нанси Пелоси - Пол, като каза, че той ще се възстанови и добави, че мишената е била председателят на Камарата на представителите и прикани политиците да заклеймят насилието.

По думите му отказът на Русия от сделката за износ на украинско зърно е "възмутителен".

Междинните избори в САЩ традиционно не са успешни за управляващата партия и евентуална промяна в тази тенденция на 8 ноември би била изненада.

Много от социологическите проучвания, направени във връзка с изборните нагласи, съдържат прогнози, че републиканците, които понастоящем са в опозиция, ще си върнат контрола над Камарата на представителите.