Мъж хвърли бензинови бомби с прикрепени фойерверки, към център за обработка на мигранти в южното английско пристанище Дувър в неделя и след това се самоуби, съобщи агенция "Ройтерс".

Нападателят, бял мъж в раирано горнище, пристигнал до центъра с бял спортен автомобил "Сеат", след което излязал и хвърлил три бензинови бомби, едната от които не избухнала.

След това той отишъл с колата до близката бензиностанция, завързал импровизирана примка около врата си, закрепил я на метален стълб и потеглил, като се самоубил.

Видеозапис от последствията от инцидента показа как служители гасят малък пожар на външната стена на центъра. Очевидното нападение е извършено в комплекс на имиграционен център от страната на пристанището на Дувър.

Полицията е пристигнала минути след това и е отцепила района.

Говорител на пожарната и спасителната служба на Кент каза, че пожарната и спасителната служба на Кент са били извикана за инцидент в Дувър в 11:24, където огнеборците са потушили пожара. Той не даде повече подробности.

Полицията в Кент, която води разследването на инцидента, все още не е коментирала. Столичната полиция заяви, че нейните служители за борба с тероризма не са участвали в разследването.

Инцидентът предизвика призив към политиците да спрат да използват антимигрантска реторика.

Клеър Моузли, основателка на благотворителната организация Care4Calais, каза, че е загрижена, че неотдавнашната антимигрантска реторика на министри може да е фактор за атаката.

"Виждаме ескалация на омразата в социалните медии и заплахи срещу нашите доброволци. Реториката на министрите от това правителство е шокираща и разделяща. Те наричат ​​бежанците в Кале "нелегални имигранти" въпреки обширните доказателства, че те са истински бежанци, които отчаяно се нуждаят от помощ", каза Моузл. По думите й инцидентът е напомняне, че речта на омразата може да има смъртоносни последици.

"Би било по-мило и по-ефективно просто да помогнем на хората, вместо да продължим тази вредна кампания, която разкъсва тъканта на нашето общество и води до събития като тези", каза Моузли.