Изборните секции в Бразилия отвориха врати днес в 8 часа местно време (11,00 по Гринуич). 156 милиона избиратели в страната са приканени да участват във втория тур на президентските избори, който ще определи за държавен глава левия експрезидент Лула да Силва - фаворит според анкетите, - или сегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В навечерието на балотажа преднината на Лула да Силва пред Болсонаро е намаляла до 4 процентни пункта, сочи огласено вчера допитване на института "Датафоля", цитирано от Франс прес.

Според допитването се очаква Лула да бъде избран с 52 процента от гласовете, при 48 на сто за Болсонаро. Данните от предишния сондаж, от четвъртък, даваха на Лула 6 пункта преднина (53 срещу 47 процента).

Новото допитване е осъществено в петък и вчера и в него са участвали над 8300 души, като допустимата грешка е около 2 процентни пункта.

Лула спечели първия тур на 2 октомври с 48 процента от гласове срещу 43 процента за Болсонаро, но всички социологически институти подцениха сериозно подкрепата за настоящия президент, прогнозирайки, че той ще изостане с 12 пункта от съперника си.

Най-оспорваните избори от години обаче предизвикват тревога, че може да се стигне до масови безредици и насилие.

Двамата кандидати имаха разгорещени дебати, обвиняваха се един друг в престъпления и между твърдите им привърженици има видима омраза. Много анализатори смятат, че е възможно Болсонаро да не признае резултата от изборите, ако загуби. Той вече оспори колко сигурно е машинното гласуване, въпреки че в Бразилия го ползват от много години. Той свика и митинг на своите привъженици пред сградата, в която ще се броят гласовете.

Секциите ще работят до 17,00 (20,00 по Гринуич).

Резултатът от най-силно поляризираните избори за президент в най-новата история на огромната латиноамериканска страна се очаква да стане известен два-три часа след края на изборния ден.