Дванайсет членове на иракски милиции са ранени при днешния щурм на комплекса на посолството на САЩ в Багдад, предаде Ройтерс, като се позова на източници от здравните органи.

По думите им те са пострадали от сълзотворния газ и зашеметяващите гранати, използвани, за да бъде разпръсната тълпата.

Протестиращи и членове на иракски милиции щурмуваха комплекса на посолството и подпалиха приемната на дипломатическата мисия, но не стигнаха до основната сграда на комплекса, разказва очевидец, цитиран от Ройтерс.

Снимка: БТА

Около главния вход бяха разположени иракски специални сили, за да им попречат да влязат в самото посолство. След това към тези сили се присъединиха подкрепления от обучените и екипирани от САЩ иракски сили за борба с тероризма.

В телефонен разговор днес с държавния секретар Майк Помпейо иракските лидери са гарантирали сигурността на американския персонал и обекти в Ирак, съобщи Държавният департамент след днешния щурм на американското посолство в Багдад, предаде Ройтерс.

Помпейо разговаря с иракския премиер Адел Абдел Махди и с президента Бархам Салих поотделно от офиса си във Вашингтон.

"Държавният секретар даде да се разбере, че САЩ ще защитават и отбраняват своите граждани, които са там, за да подкрепят суверенен и независим Ирак. И Махди, и Салих увериха държавния секретар, че ще се отнесат с цялата сериозност към отговорността си да гарантират безопасността и сигурността на американския персонал и американските обекти", се казва в изявление на говорителката на държавния департамент Морган Ортегас.

По-рано иракският премиер Адел Абдел Махди призова днес хилядите привърженици на проиранските милиции, щурмували американското посолство в Багдад, да освободят подстъпите към сградата, предаде Франс прес.

Снимка: БТА

Махди предупреди, че всякакви прояви на агресия срещу чужди дипломатически мисии ще бъдат пресечени от силите за сигурност и строго наказани от закона, съобщи Ройтерс. Той направи това изявление два часа след началото на щурма на протестиращите срещу американското посолство, предизвикан от въздушните удари на САЩ в Ирак и Сирия, при които бяха убити на 25 бойци на проиранската милиция Катаиб Хизбула.

Иракският премиер разпореди от днес да бъде обявен тридневен общонационален траур за жертвите на извършените в неделя американски въздушни удари, предаде ТАСС.

Снимка: БТА