Полският президент Анджей Дуда призова страните членки на НАТО да дадат на Киев ясна пътна карта за присъединяване към алианса, предаде ДПА.

"Украйна очаква недвусмислен сигнал за ясна перспектива за членството ѝ в НАТО", заяви Дуда след среща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Париж.

Полският държавен глава подчерта, че това е очакването на украинското правителство, както и на военнослужещите, които защитават Украйна от руската инвазия.

Дуда посочи, че се надява предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се състои следващия месец във Вилнюс, да донесе на Украйна "светлина в края на тунела".

Тристранните срещи с участието на Германия, Франция и Полша, известни като Ваймарския триъгълник, започнаха през 1991 г. във Ваймар, Германия. Първоначално разговорите имаха за цел да приближат Полша и други източноевропейски държави към ЕС и НАТО, отбелязва ДПА.

Защо Украйна не може да се присъедини към НАТО така лесно и бързо

Позицията на Германия засега е категорична: докато е във война, Украйна не може да стане член на НАТО. САЩ също са скептични по въпроса - с "германския" аргумент. Може да се предположи, че и Турция ще е категорично против. 

Решението да се покани Киев в НАТО трябва да бъде взето с консенсус.

Прословутият чл. 5 от от Вашингтонския договор постановява, че нападение срещу една страна членка се разглежда като нападение срещу всички съюзници от пакта. В същото време обаче този член от пакта се привежда като един от основните доводи защо Украйна не може да се присъедини към НАТО, докато продължава конфликта с Русия. Причината е, че това може незабавно да въвлече пакта в реална война.