Най-големите военновъздушни маневри в историята на НАТО започват днес в германското въздушно пространство с двуседмични учения с участието на около 10 000 войници и 250 самолета от 25 държави, предаде ДПА.

Ръководено от германския Бундесвер, учението "Въздушен страж 2023" ще продължи до 23 юни и цели да се отработи отблъскването на фиктивна атака на агресор от изток, информира БТА.

Въпреки че маневрите се провеждат, докато бушува война между Русия и евентуалната кандидатка за членство в НАТО Украйна, представители на германските ВВС казаха, че идеята за учението датира още от 2018 г., преди началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, започнала през 2022 г. Германските военновъздушни сили заявиха, че искат да се избегне ескалация на напрежението с Русия. "Правим всичко възможно, за да сме сигурни, че няма да има ескалация", каза Инго Герхарц, експерт от германските ВВС. Герхарц даде пример, като посочи, че "няма да има никакви полети в посока Калининград".

Маневрите съвпадат с пика на летните ваканционни самолетни пътувания и оценките, доколко ще бъде нарушен гражданският въздушен трафик, варират.

Инго Герхарц от германските ВВС каза, че закъсненията в гражданските полети ще са от порядъка на няколко минути, но Матиас Мас от профсъюза на авиодиспечерите смята, че ученията ще се отразят осезаемо върху гражданската авиация.

Три зони във въздушното пространство на ФРГ ще бъдат засегнати от маневрите: части от Северна Германия и Северно море, части от Източна Германия и Балтийско море и части от Югозападна Германия.

България участва в учението с четирима офицери от Военновъздушните сили (ВВС) в Съвместното командване на военновъздушния компонент на Федерална Република Германия (ФРГ).

Те са част от международния екип, придаден към командването, с пряка отговорност към планирането, координирането и управлението на въздушните операции в съюзен формат, съобщиха от Министерството на отбраната (МО) пред БТА.

Не е планирано използването на въздушното пространство на България за целите на учението, както и участието на български военни въздухоплавателни средства.

Стотици хора протестираха вчера пред военновъздушната база "Вунщорф" в района на германския град Хановер, преди международното военно учение.