Американският президент Джо Байдън започна със среща с полския си колега Анджей Дуда серията от консултации със съюзниците от "Букурещката деветка" - група източноевропейски страни от НАТО, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Още снимки вижте тук

Дуда поздрави Байдън пред президентския дворец във Варшава, а след това двамата лидери започнаха разговор "на четири очи". 

Подкрепата на САЩ за Украйна остава силна, обяви американският президент по време на разговорите със своя полски колега, цитиран от "Ройтерс". "Както казах на президента Зеленски, когато говорихме вчера в Киев, вероятно мога да кажа, че нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима", заяви Байдън.

Американският президент потвърди и днес решимостта на САЩ да помагат за европейската сигурност. "Трябва да имаме сигурност в Европа. Това е толкова основополагащо, толкова просто, толкова значимо", каза Байдън в президентския дворец във Варшава. Той определи НАТО като "вероятно най-значимия съюз в историята" и каза, че той е "по-силен от всякога", независимо от надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.

"Истината е, че САЩ се нуждаят от Полша и НАТО точно толкова, колкото НАТО се нуждае от САЩ", каза Байдън на своя домакин Дуда. Полският президент пък похвали пътуването на американския си колега до Киев като "вълнуващо" и изрази мнение, че е "повишило бойния дух на защитниците на Украйна".

Дуда разчете визитата на демократа в Полша като "важен знак за ангажимента на САЩ към поддържането на мира в света и в Европа". "Америка може да пази световния ред", каза полският президент. 

След разговорите между двамата държавни лидери Байдън ще произнесе реч.

Американският държавен глава пристигна в полската столица вчера, след като изненадващо посети Киев, за да изрази солидарност с Украйна, която, подобно на Русия, се готви за офанзива напролет.

На утрешната среща във Варшава на страните от формата Б9 ще участва и българският държавен глава Румен Радев. Форматът за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Предишната визита на Байдън в Полша беше в края на март 2022 г. - около месец след началото на войната. Тогава той също държа реч на фона на Кралския замък, като увери Украйна в подкрепата си и осъди действията на руския президент Владимир Путин, припомня ДПА. На ротационен принцип в Полша са разположени около 10 000 американски военнослужещи. 

Снимка: БТА/AП

Снимка: Getty Images