Човекът, обвинен, че е открил стрелба от покрив по множеството, което наблюдаваше парада на 4 юли в чикагското предградие Хайланд Парк, превръщайки отбелязването на празника в поредната национална трагедия, е с повдигнати обвинения по седем точки в предумишлено убийство, предаде Ройтерс.

Най-тежкото наказание, което може да получи 21-годишният Робърт Кримо, ако бъде признат за виновен, е доживотен затвор без право на замяна, съобщи на пресконференция при обявяването на обвиненията главният прокурор на щата Илинойс Ерик Райнхард.

Прокурорът уточни, че в хода на разследването обвиненията в предумишлено убийство ще бъдат последвани от още десетки други обвинения, и добави, че на днешното първо съдебно изслушване по делото ще поиска Кримо да не бъде пускан под гаранция и да остане под стража за постоянно, допълва БТА.

Според властите Кримо е планирал нападението със седмици и преди това е влизал в полезрението им поне два пъти във връзка с информация, че е заплашвал да се самоубие или да навреди на други хора.

Пак според властите заподозреният е произвел от покрива над 70 безразборни изстрела по хората, които в понеделник наблюдавали парада в Хайланд Парк, Илинойс, и после избягал дегизиран, за да може да се слее с обхванатото от паника множество, посочиха властите.