Няма пострадали българи при кървавия инцидент в предградие на Чикаго, съобщиха от консулската ни служба в града, цитирани от bTV. При стрелбата по време на традиционния парад за Деня на независимостта бяха убити шестима и ранени десетки хора. Има задържан за масовия разстрел.

Според органите на реда заподозреният като извършител е стрелял от покрива на магазин с полуавтоматичното оръжие, използвано при повечето масови стрелби в Съединените щати.

Късно вечерта полицията арестува 22-годишния Робърт Кримо, който е местен жител. Издирването му продължи няколко часа и завърши след гонка с полицията. Все още се изясняват мотивите за стрелбата.

Само допреди броени дни, мястото на трагедията е едно от най-спокойните в Чикаго, предпочитан жилищен район за млади семейства с малки деца. По време на стрелбата е настъпила такава паника, че някои от хората са криели децата си в близките контейнери, за да ги предпазят от хвърчащите куршуми.

Президентът Джо Байдън коментира, че е шокиран от случилото се и припомни, че преди седмица подписа първия от 30 години насам закон за контрол върху оръжията.

"Всеки ден ни се напомня, че няма нищо гарантирано за нашата демокрация. Нищо не е гарантирано за нашия начин на живот. Трябва да се борим за него, да го защитаваме и да го спечелим чрез гласуване", заяви той.

Заподозреният за стрелбата по множеството, събрало се за парада по случай Деня на независимостта в Чикаго, е купил законно оръжието, от което изстреля повече от 70 патрона от покрив на сграда, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

След това се е преоблякъл в женски дрехи, за да се слее с тълпата и да се измъкне, съобщиха местните власти.

Робърт Кримо Трети е планирал нападението в продължение на няколко седмици, сочи разследването. Засега властите изключват расови или религиозни подбуди. Още не е ясно какви обвинения ще му бъдат повдигнати.

БТА/AP