Доставката на танкове "М1 Ейбрамс" от Съединените щати за Украйна може да отнеме месеци, потвърди говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

Снощи президентът Джо Байдън обяви, че САЩ ще изпратят на Киев 31 съвременни танка от този модел, за да му помогнат да отблъсне руските нашественици. Доставката на "М1 Ейбрамс" може да бъде дълъг процес, призна в същото време Байдън. Представители на неговата администрация също казаха, че тя ще отнеме месеци, а не седмици.

ДПА определя решението на Съединените щати да доставят на Украйна "М1 Ейбрамс" като голям обрат. По-рано администрацията на Байдън многократно каза, че не възнамерява да изпрати такива тежки танкове на Киев. Джон Кърби обясни промяната в плановете с променените условия на бойното поле. Украйна трябва да е готова за момента, когато времето ще се подобри и руската офанзива ще набере скорост, обясни той. Кърби заяви, че не очаква Русия да нанесе ответен удар по НАТО в отговор на обявените от държави от алианса доставки на танкове за Украйна.

Зеленски: Бързите действия са ключови за Украйна

Ключово при доставянето на танкове за отбраната на Украйна срещу Русия са бързите действия и изпращането на достатъчно танкове, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски каза, че е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и е призовал за доставки на ракети с голям обсег и на самолети като допълнение към ангажимента на САЩ и Германия да предоставят на страната му модерни бойни танкове.

"Ключът сега е в скоростта и обема. Бързина при обучението на нашите на силите, бързина при доставянето на танкове за Украйна. Количеството на танковете" отбеляза президентът.

"Трябва да формираме такива танкови сили, такива сили на свободата, след чийто удар тиранията никога повече няма да се надигне", заяви той.

Русия, която преди 11 месеца нахлу в своята западна съседка Украйна при т. нар. си "специална военна операция" за защита на руската сигурност, осъди решението за танковете като опасна провокация.

Във връзка с разговора със Столтенберг Зеленски каза: "Трябва да се постигне напредък в други аспекти на сътрудничеството ни в областта на отбраната", а именно ракети с голям обсег, артилерия и самолети за Украйна. "Това е мечта. То е и задача. Важна задача за всички ни", допълни той.