Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вече смята за възможно близо 100 000 американци да умрат от Covid-19, след като преди месец посочи граница от 200 000. Той изрази увереност, че до края на годината ще бъде разработена ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

"Ние ще загубим някъде от 75, 80 до 100 000 души. Това е ужасно нещо", заяви Тръмп в ефира на телевизия "Фокс нюз".

В петък той бе изразил надежда, че по-малко от 100 000 американци ще умрат, а по-рано миналата седмица говореше за 60-70 хиляди жертви, припомня агенцията, цитирана от БТА.

"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса, работим активно по въпроса. Работим активно над това. Мисля, че много компании са близо", добави той.

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу коронавируса. Фаучи обаче подчерта, че не може да гарантира това.

В отговор на въпрос как би реагирал на факта, че някоя друга държава може да създаде ваксина преди САЩ, той каза:

"Все ми е едно. Просто искам да има ваксина, която да помага. Ако това го направи друга страна, шапка й свалям".

Тръмп отбеляза също, че САЩ си сътрудничат в това направление с Великобритания и Австралия, предаде ТАСС.

Той добави, че американското правителство застава с "цялата си сила и мощ" зад ремдесивир, експериментално антивирусно лекарство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, за което в петък бе издадено извънредно разрешение да бъде използвано при пациенти в САЩ.

Тръмп отново изрази убеденост, че Китай е въвел в заблуждение международната общност по отношение на коронавируса.

"Мисля, че в това няма съмнение. Искахме да се присъединим (към борбата с коронавируса) на много ранен етап, а те не искаха да го правим. Ще видите колко рано е било това. Аз лично смятам, че те са допуснали чудовищна грешка и не искат да си го признаят", каза президентът на САЩ.

Тръмп добави, че иска училищата и университетите в страната му да подновят нормално учебните си занятия през септември.

Междувременно броят на вирусоносителите в световен мащаб прехвърли границата от 3.5 милиона. По последни данни на университета "Джонс Хопкинс" към 07.30 часа българско време на 4 май 3 504 924 души са заразени с новия коронавирус SARS-CoV-2. Най-много случаи на инфектиране - 1 158 041 - са установени в САЩ (33% от всички случаи към момента), където има около 68 000 починали.