Турция е постигнала прогрес по изпълнение на критериите за членство в ЕС, цитира доклада "Фокус". В същото време са нужни допълнителни резултати на основните права, в частност, гарантиране на практика на правото на свободно изразяване.

В доклада се подчертава, че изборите през юни са дали на правителството възможност да се заеме с реформите с нова сила. Турция е продължила да подобрява възможността си за изпълнение на задълженията за членство.

Преговорите за присъединяването ще получат нов стимул, ако Турция продължи пълното прилагане на ангажиментите си към Митническия съюз на ЕС и постигне прогрес към нормализиране на отношенията с Кипър.
В доклада се посочва, че такъв няма.

Освен това са нужни значителни допълнителни усилия за гарантиране на основните права в повечето сфери.
Това се отнася преди всичко до свободата на свободно изразяване, където много съдебни дела срещу писатели и журналисти и ограничаването на достъпа до интернет предизвикват сериозни опасения.

По отношение на икономиката се отбелязва, че Турция е функционираща пазарна икономика и икономическата интеграция на страната с ЕС остава висока.
ЕК посочва, че Турция остава важен партньор за енергийната сигурност в ЕС и продължава подготовката по проекта „Набуко”.

Миналия месец Турция заплаши, че ще преустанови всякакви отношения с ЕС, ако Кипър стане председател на съюза през 2012 г. Ако преговорите за мир с Кипър не дадат резултат, а председател на ЕС стане Южен Кипър, между Турция и ЕС ще настъпи истинска криза, защото ние ще замразим отношенията си с Евросъюза, заяви вицепремиерът Бешир Аталай.
На ротационен принцип Кипър ще оглави за 6 месеца ЕС на 1 юли 2012 г.

Турция вече определи като провокация намерението на Кипър да прави проучвания за газови находища в Средиземно море.

Остров Кипър е разделен на две части, като 60% от територията, където населението е основно гръцко, се контролира от властите на Кипърската република. Останалата част с предимно турско население представлява т.нар. Севернокипърската турска република, която е признатата единствено от Анкара.

Европейската комисия препоръча днес Сърбия да стане кандидат-член на ЕС, започване на преговори за членство с Македония и Черна гора. ЕК не препоръчва Албания да получи статут на кандидат. Косово е постигнало напредък по политическите критерии, Босна и Херцеговина трудно се придвижва към ЕС.