Ако преговорите за мир с Кипър не дадат резултат, а председател на ЕС стане южен Кипър, между Турция и ЕС ще настъпи истинска криза, защото ние ще замразим отношенията си с Евросъюза. Това е заявил, цитиран от Анадолската агенция, вицепремиерът Бешир Аталай.

Обявяваме това, защото правителството взе решение, посочил вицепремиерът на Турция, която е кандидатка за ЕС.

На ротационен принцип Кипър ще оглави Евросъюза през юли 2012 г. Турция вече определи като провокация намерението на Кипър да прави проучвания за газови находища в Средиземно море.

По-късно днес президентът на Кипър Димитрис Христофияс коментира, че Турция трябва да насочи усилията си към разрешаването на кипърския въпрос, а не да нарушава спокойствието в Източното Средиземноморие. Президентът на Кипър е в Лондон по пътя си за Ню Йорк, където му предстои да вземе участие в Общото събрание на ООН. Кипърският лидер подчерта, че Турция "няма право да протестира, нито да заплашва Кипър", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Остров Кипър е разделен на две части, като 60% от територията, където населението е основно гръцко, се контролира от властите на Кипърската република. Останалата част с предимно турско население представлява т.нар. Севернокипърската турска република, която е признатата единствено от Анкара.