Директорката на престижния Харвардски университет Клодин Гей обяви днес оставката си след обвинения в плагиатство и напрегнато изслушване в Конгреса относно борбата с антисемитизма в университетското градче, предаде Франс прес.

"С натежало сърце, но с дълбока любов към Харвард, пиша, за да обявя, че ще се оттегля от поста президент", заяви Клодин Гей в писмото си за оставка, информира БТА.

През юли 53-годишната професорка по политически науки стана първата чернокожа директорка на Харвардския университет, но през последните седмици бе подложена на остри нападки.

Консервативен уебсайт я обвини в плагиатство заради нейни научни трудове. Отправени ѝ бяха и критики, свързани с отговорите ѝ по време на изслушване пред Конгреса на САЩ, във връзка с борбата с антисемитизма в университетските среди. По време на това изслушване републиканската конгресменка Елиз Стефаник приравни призивите на някои студенти за "интифада" с подстрекаване към "геноцид срещу евреите в Израел и по света", припомня АФП.

"За мен беше много трудно да виждам как се хвърля съмнение върху ангажиментите ми да се противопоставям на омразата и да поддържам академичната строгост и беше ужасно да бъда обект на лични нападки и заплахи, подхранвани от расизъм", обяснява Гей в писмото си.

Тя стана втората подала оставка директорка на университет от Бръшляновата лига, която обединява осем изключително престижни университета. Миналия месец подаде оставка Елизабет Магил, която ръководеше Университета на Пенсилвания и също беше критикувана за коментарите си по време на същото изслушване.

Повече от 70 конгресмени, включително двама демократи, както и бивши студенти и известни дарители, поискаха оставката на Гей. Въпреки това тя спечели подкрепата на образователната общност и в средата на декември беше преназначена, припомня АФП. Нейният мандат стана най-краткият в историята на основания през 1636 г. университет.