"Единствената грижа" на Световната здравна организация (СЗО) е да помага на страните, борещи се с пандемията и да спасява човешки животи, заяви нейният генерален директор Тедрос Гебрейесус, след като САЩ спряха финансовия си принос за организацията, предаде Франс прес.

"Няма време за губене. Единствената грижа на СЗО е да помага на всички народи да спасяват животи и да сложи край на пандемията от Ковид-19", написа Гебрейесус в Туитър, без да споменава изрично решението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който обвинява СЗО, че е подценила мащабите на епидемията и е закъсняла с предупреждението към света за разпространението на коронавируса.

Освен това Гебрейесус сподели туитове в подкрепа на СЗО от водещи политици и изследователи.

Гебрейесус заяви днес, че съжалява за решението на американския президент Доналд Тръмп да спре финансовия принос на САЩ за организацията, но призова светът да се обедини за борба с новия коронавирус, предадоха Ройтерс и БТА.

"САЩ са дългогодишен и щедър приятел на СЗО и се надяваме, че това ще остане така", каза на пресконференция генералният директор на организацията и добави: "Съжаляваме за решението на американския президент да разпореди спиране на финансовия принос към СЗО".

СЗО все още оценява отражението на това решение и ще се "опита да запълни празнотите с партньорите си", каза Тедрос. Но днес е време светът да се обедини в общата си борба срещу пандемията, каза генералният директор на СЗО, който я описа като "опасен враг".

Доналд Тръмп обяви вчера, че спира финансовия принос на САЩ към СЗО заради "лошите й решения" в борбата с пандемията. Вашингтон изрази съжаление, че собствените му антикризисни мерки и особено постепенното затваряне на границите на страната срещнаха "силна съпротива" от страна на СЗО, а в същото време организацията е продължила да приветства готовността на китайските лидери да споделят информация.

Президентът на САЩ подчерта още, че Вашингтон предоставя на организацията "400 до 500 милиона долара годишно" на организацията, срещу около 40 милиона долара, "и дори по-малко", получавани от Китай.

Световната здравна организация отхвърли обвиненията в нейна пристрастност към Китай и заяви, че е коригирала препоръките си, след като е получила научна информация за новия коронавирус, за предаването му и начините за борба с него.

"СЗО не се занимава с политика", подчерта генералният директор на организацията.