Индия е поискала от Канада да изтегли десетки канадски дипломатически служители от страната, съобщава в днешния си брой в. "Файненшъл таймс".

Правителството в Отава е било информирано от Делхи, че около 40 канадски дипломати трябва да напуснат страната до 10 октомври, пише британският вестник, като се позовава на източници, запознати с индийското искане.

Отношенията между Индия и Канада рязко се влошиха, откакто канадският министър-председател Джъстин Трюдо намекна, че Делхи е замесен в извършеното през юни убийство на сикхски лидер край Ванкувър. Миналия месец на извънредна парламентарна сесия премиерът Трюдо заяви, че правителството му има "достоверни данни" да смята, че индийски агенти през юни са убили сикхския лидер в изгнание Хардип Сингх Ниджар в Британска Колумбия. Той призова индийското правителство да съдейства за разясняване на случая.

Ню Делхи отхвърли обвинението и го определи за "абсурдно".

Сингх Ниджар, когото Индия е обявила за издирван терорист, бе застрелян на 18 юни в Съри, предградие на Ванкувър, което е дом на голяма сикхска общност. Канада е дом на най-голямата сикхска общност в света извън Индия, като през 2021 г. 770 000 канадци са заявили, че са сикхи, или 2 процента от населението на страната. Ниджар е работил за създаването на независима сикхска държава в части от Северна Индия и евентуално от Пакистан. Ню Делхи го обвини в извършване на терористични атаки в Индия, което той отриче.

Миналата седмица стотици сикхски демонстранти излязоха на протест пред индийските дипломатически мисии в Канада в понеделник, тъпчейки снимки на премиера Нарендра Моди и изгаряйки флагове. след като Отава обяви, че Ню Делхи е замесена в убийството на влиятелен сикхски активист. Демонстрантите носеха жълтия флаг на несъществуващата държава Халистан, която някои от сикхите се надяват да създадат на територията на Пенджаб. Освен в Торонто, протести срещу кабинета на Моди имаше и в Отава, и във Ванкувър.