Опозиционни законодатели в Перу, сред които и представители на партията на за малко неуспялата да спечели изборите дясна кандидатка за президент Кейко Фухимори, внесоха вчера в Конгреса искане за отстраняване на левия президент Педро Кастильо, предаде Ройтерс.

В искането се посочва "моралната неспособност" на Кастильо да управлява. Под него са се подписали 28 законодатели. То трябва да бъде гласувано в Конгреса и ще са необходими 52 гласа от общо 130, за да започне процедура по импийчмънт.

Екипът на Кастильо не коментира за момента, но държавният глава каза в своя реч в района на Андите, че не е разтревожен.

Не ме тревожи политическият шум, защото хората избраха мен, не мафията или корумпираните, каза Кастильо, без да спомене искането, внесено в Конгреса. Спокоен съм, увери Кастильо.

Окончателно гласуване ще изисква 87 гласа за отстраняване на Кастильо, който дойде на власт през юли, но оттогава популярността му спада, включително в собствената му Марксистка свободна партия.

Това става на фона на протести на миньори и скандали, засегнали ключови министри и съветници.

Потенциалното отстраняване от длъжност, което тепърва трябва да набере скорост, хвърли сянка върху управлението на Кастильо.

В Конгреса в Перу, който обичайно клони вдясно, вече е имало полемични процедури по импийчмънт.

Прокуратурата за борба с корупцията наскоро започна разследване на ключов президентски съветник - Бруно Пачеко, и при обиск откри 20 000 долара в банята на служебния му кабинет. Пачеко, който отрича да е извършил нещо незаконно, миналата седмица подаде оставка.

Депутатите вносители на искането за импийчмънт, твърдят, че Кастильо незаконно е използвал правителствени средства от региона Хунин по време на предизборната си кампания. Освен това го обвиняват, че е назначил на ръководни постове в правителството лица, свързани с тероризъм, и издигал свои идеологически съюзници.

Република Перу, която е на второ място в света по добив на мед, е имала петима президенти от 2016 г. насам.