Десетки хора загинаха при срутването на трибуна по време на честването на религиозен празник в Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Поне 44 души са загинали. Здравните власти съобщиха, че при инцидента са ранени 150 души.

Силите на реда отцепиха района и наредиха участниците в религиозните празненства да бъдат евакуирани с автобуси.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху описа случилото се като голяма трагедия.

Израелски медии съобщиха първоначално за ранени хора при срутването на трибуна на стадион в района на планината Мерон в Галилея. Представители на властите обаче по-късно заявиха, че има загинали, които са били задушени или стъпкани заради настъпилата след срутването на трибуната паника.

Десетки хиляди ултраортодоксални евреи се събраха в района, където се намира гробът на живелия през втори век равин Шимон бар Йохай. Подобно честване има всяка година, като то включва цяла нощ на молитви и танци. Смята се, че това е едно от най-големите събирания на хора от началото на коронавирусната пандемия преди една година.

За религиозните евреи гробът на Шимон бар Йохай е едно от най-свещените места на света, като всяка година гробът се посещава от поклонници, отбелязва Ройтерс.