Двупартийна група от американски конгресмени започна обсъждането на законопроект за реформа на полицията в САЩ. Дискусиите започнаха, след като президентът Джо Байдън насърчи конгресмените от двете камари да предприемат действия преди 25 май, когато ще се навърши една година от убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай в град Минеаполис, предаде Ройтерс.

В групата за обсъждането на полицейската реформа, натоварена със задачата да постигне консенсус, са сенаторите републиканци Тим Скот и Линдзи Греъм, сенаторите демократи Дик Дърбин и Кори Букър, а също така и членът на Камарата на представителите от Демократическата партия Карън Бас, заявиха лидерът на демократите в Сената Чък Шумър и двама сътрудници на конгресмени демократи.

Конгресмените, взели участие в среща за обсъждането на реформата, заявиха, че са обнадеждени, че ще постигнат консенсус.

"На срещата не се случи нищо, което да ми пречи да тая оптимизъм, че ще постигнем споразумение", заяви Тим Скот пред журналисти, въпреки че отказа да отговори на въпроси дали реформата ще стане факт в срока, споменат от Байдън.

Срещата беше много конструктивна. Помежду ни има доверие, изтъкна Дик Дърбин.

Джо Байдън направи предложението за обсъждане на полицейска реформа в своята реч пред двете камари на американския Конгрес по случай навършването на сто дни от встъпването му в длъжност като президент на Съединените щати.