Десетки хора са пострадали при нападение със снаряди с отровен газ, извършено от бунтовниците срещу сирийския град Алепо тази нощ, съобщава държавната информационна агенция.

По информация на Ройтерс най-малко 50 души са приети с дихателни проблеми и сълзене на очите, предаде БНТ. По данни на телевизия "Маядин" обаче поражения има върху най-малко 100 души. Със сигурност засегнати са и деца, твърди представител на здравните власти в Алепо.

На кадри от сирийската държавна агенция се вижда как лекари оказват помощ на пострадалите в града, контролиран от проправителствените войски. 

Сирийската артилерия нанесе ответен удар по позициите на въоръжените групи, обстреляли жилищни квартали на Алепо със снаряди, вероятно с хлор.

Снимка: AP/БТА

Сирийските бунтовници отхвърлиха обвиненията на официален Дамаск, че са извършили нападение с химическо оръжие срещу града. Командирът им Абделасалам Абделразак заяви, че опозиционните сили не притежават отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира в началото на конфликта, той е служил в сирийската програма за химически оръжия.

Снимка: AP/БТА

"Това са лъжи", заяви Абделразак в "Туитър" скоро след появата на съобщения за нападение в Алепо, при което са пострадали десетки, съобщи БТА.

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли твърденията за нападение с отровен газ. Според него те са били направени след като снаряди на правителствените сили са засегнали контролирани от бунтовниците райони в нарушение на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се опитва да подкопае споразумението, заяви Седжари.

В миналото бунтовниците са обвинявали правителството в използване на хлор срещу контролирани от тях райони, припомня АП.

Съвместен екип на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия обвини Дамаск за най-малко две нападения през 2014 и 2015 г. и използване на нервнопаралитичния газ зарин при нападение през 2017 г., при което загинаха около 100 души.

Освен това екипът обвини екстремистката група Ислямска държава в използването на иприт през 2015 и 2016 г. Алепо беше подложен на обстрел и в четвъртък.