Най-малко 19 души са ранени, а 35 задържани по време на сблъсъците между полицията и протестиращите срещу цените на горивата във френската столица Париж, съобщиха местните медии. 

Полицията цял ден спира няколко хиляди демонстранти, традиционно облечени с жълти жилетки, които многократно се опитаха да стигнат до Елисейския дворец. Безредиците по емблематичния централен булевард "Шанз Елизе" и околните улици обаче не стихнаха и след като се стъмни. Полицията няколко пъти прибягна до водни струи, сълзотворен газ и оглушителни гранати срещу горящите барикади на протестиращите. Сред тях се врязаха крайни активисти, които замерваха служителите на реда с бутилки и изтръгнати павета, предаде БНР.

Осъждайки насилието, френското правителство отказва да драматизира ситуацията. Много критики бяха отправени към вътрешния министър Кристоф Кастанер, който отбеляза затишието на протеста, позовавайки се на много по-слабото участие от миналата събота.

Снимка: AP/БТА

До края на дена в цяла Франция бяха преброени около 81 000 протестиращи, в сравнение с 244 000 по същото време миналата седмица, показват данни от вътрешното министерство. Около 8000 "жълти жилетки" излязоха по улиците в Париж, от които около 5000 на "Шанз-Елизе", посочва АФП.

Кастанер обвини пряко крайнодясната лидерка Марин льо Пен, че е подбудила насилието, което тя категорично отрече и отвърна, че той се опитва да прехвърли отговорността за безредиците върху нея.

Според последните проучвания 77% от французите оправдават протеста, като най-силно го подкрепят крайноляво настроените.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

От 1 януари цените на бензина във Франция трябва да се увеличат с 2,9 евроцента, а за дизеловото гориво - с 6,5 евроцента на литър. Според Europe1 през 2018 г. цената на дизеловото гориво се е увеличила с около 23%, а за бензина - с 15%.

Снимка: AP/БТА

"Протестът е повече от оправдан. Аз работя от 22 години, печеля 1400 евро на месец. Като човек разбере, че госпожа Макрон сменя сервиз за 500 000 евро, не му става добре, винаги едни и същи хора затягат коланите", каза Мишел Друо - работник от металообработващата индустрия, цитиран от БНР.

Снимка: AP/БТА

Търговецът Патрик Перес пък отвърна:

"Вече не се издържа, опрени сме до стената, а 2019 г. се очертава ужасна и драматична, има възрастни хора, които вечер не се хранят, защото не могат да си го позволят. Има безработни, дори работещи, които на 15-о число от месеца вече са на червено. Казваме стига! Ще намерим отговор!".

Снимка: AP/БТА

Протестното движение започна преди седмица, когато стотици хиляди протестиращи, носещи жълти жилетки за висока видимост, блокираха пътища в доста спонтанен излив на гняв за по-високи данъци върху дизеловото гориво.