Бившият президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва очаквано получи най-много гласове на произведения вчера първи тур на президентските избори в Бразилия. Лула обаче не премина прага от 50 процента и на 30 октомври ще се изправи на балотаж срещу настоящия държавен глава - десния популист Жаир Болсонаро, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

При преброени 99,9 процента от подадените бюлетини, някогашният синдикален лидер води с резултат от 48,4 на сто. Бившият капитан от армията остава втори с 43,2 процента.

Победата на Лула на първия тур бе очаквана. Големият въпрос обаче бе дали той ще успее да премине прага от 50 на сто и още вчера отново да бъде избран за президент на Бразилия - пост, който вече заемаше два мандата в периода 2003-2011 г.

Няколко проучвания на общественото мнение в дните преди изборите дадоха на Лула преднина от 10-15 процента. Част от тях дори прогнозираха негова победа още на първия тур.

Последното проучване на същата агенция, публикувано преди броени дни, отреждаше победа на бившия президент още на първия тур с 50 на сто от гласовете - с цели 14 процента повече, отколкото за настоящия държавен глава.

Евентуалният балотаж може да засили още повече ожесточената поляризация и тлеещото политическо напрежение в най-голямата страна в Латинска Америка и четвърта демокрация в света. Освен това близките резултати се очаква да дадат силен импулс на Болсонаро, който изоставаше с 10-15 процента от Лула в проучванията, чиято достоверност оспори, отбелязва Ройтерс.

"Борбата продължава до окончателната победа. Ще спечелим тези избори", каза уверено бившият бразилски президент, цитиран от Франс прес. Лула добави, че ще продължи да води активно своята предизборна кампания.

"Победихме лъжите на" проучванията, заяви Болсонаро. Той изрази оптимизъм, че ще спечели балотажа.

Болсонаро, който се вдъхновява от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, от месеци твърди, без да представи каквито и да било доказателства, че системата за електронно гласуване е уязвима за измами - теза, която е отхвърляна от правни експерти. Бразилският президент, чиято популярност намаля чувствително след пандемията от новия коронавирус, засегнала тежко страната, заплаши, че може да не признае резултатите от изборите и да свика протести. Но предвид изненадващо доброто му представяне на първия тур, е малко вероятно той да изпълни заканата си, поне до балотажа.

Политически анализатори очакват кампанията на Болсонаро да набере импулс, отбелязва Ройтерс.

"Крайната десница е много силна в цяла Бразилия", каза още политологът Карлос Мело, според когото "победата на Лула на втория тур вече е по-малко вероятна".

Настроението пред семейната къща на бразилския президент в Рио де Жанейро снощи бе празнично.

Негова привърженица увери, че победата може да бъде отнета на Болсонаро само с измама. "Проучванията в нашата страна, медиите и журналистите, са лъжци, негодници, безсрамници", каза Мария Лурдис де Нороня. "Ние няма да признаем резултатите", ако Болсонаро загуби, предупреди 63-годишната жена.