По време на първия си телевизионен дебат преди втория тур от изборите, кандидатите за президент на Бразилия не се забавиха да започнат с обвиненията. И двамата се обвиниха в лъжа, като крайнодесният президент Жаир Болсонаро наблегна на възрастта на левия си съперник Лула да Силва, бивш президент (самият той е на 67, а левият кандидат навърши 77 само дни преди балотажа).

Това беше само началото и то дори можеше да се смята за умерено. По време на кампанията двата лагера вече си бяха разменили обвинения в корупция, връзки с организираната престъпност, канибализъм и педофилия. Малко е да кажем, че страстите в латиноамериканската страна са нажежени преди втория тур.

Подобна ситуация се повтори и на последния дебат снощи, на който отново имаше обвинения в лъжа - придружени от квалификации като "крал на лъжите", "бандит", "откачен", да не забравяме и въпросите кой взема виагра...

"Дебатът" приличаше по-скоро на диалог на глухи, отколкото на размяна на мнения, като и двамата кандидати се стараеха по-скоро да накарат гласоподавателите да отхвърлят другия кандидат.

Последният телевизионен диспут едва ли ще промени особено резултатите от предстоящия втори тур. Той показа, преди всичко, поляризацията на обществото.

Сблъсък на две Бразилии

Президентските избори в Бразилия разделиха гласоподавателите. Различията се усещат дори сред гангстерите в Рио де Жанейро, пише британският в. "Гардиън".

Трудният избор между Лула и Болсонаро настрои едни срещу други членове на семейства, приятелски кръгове, работни места и църковни общности. Поддръжниците на единия са убедени, че Болсонаро е пълен с омраза авторитарен екстремист, а тези на другия наричат Да Силва корумпиран комунистически крадец. Едните обвиняват Болсонаро за 700-те хиляди жертви на КОВИД-19 и факта, че милиони хора в страната попаднаха под прага на бедността. Но поддръжниците на Болсонаро смятат, че никой не е знаел как да се справи с необичайна нова ситуация като пандемията. Те не вярват, че той е расист и хомофоб, и харесват това, че казва и прави това, което мисли.

"Изживяваме състояние на пълно разделение", каза Фелипе Нунес, ръководител на социологическата група Quaest, чието изследване показва, че 50% от гласоподавателите смятат, че Болсонаро заслужава втори шанс - а приблизително същия брой смятат същото за Лула. Броят на гласоподавателите, които се страхуват от трети мандат на Лула, е само малко по-нисък от страхуващите се от оставането на Болсонаро на власт.

Нунес казва, че изборите тази година са "много повече от просто състезание между двама души". "Това е битка между два светогледа... и това е уникално в бразилската история - никога не сме имали избори като тези".

"Думата, която характеризира в момента Бразилия, е разделение", казва Нунес, посочвайки дълбоките социални, религиозни, икономически и културни разцепления, извадени наяве от изборите. "Бедните гласуват за Лула, богатите - за Болсонаро. Имате черни хора, които гласуват за Лула, и бели - за Болсонаро. Жените гласуват за Лула, а мъжете - за Болсонаро. Имате евангелисти, които гласуват за Болсонаро, и католици за Лула. Това", завърши той, "е сблъсък на две Бразилии."

Дори ако Болсонаро си отиде утре, болсонаризмът няма да го последва

Учудващо, предвид резултатите от управлението на Болсонаро (нарастване на броя на бедните, стотици хиляди жертви на пандемията, повсеместна корупция...), партията на крайнодесния президент спечели значителна победа на изборите на 2 октомври. Тя е най-голямата сила в двете камари на бразилския парламент, управлява щатите с най-голямо население - и всичките ѝ най-радикални политически фигури бяха избрани в парламента.

Дори ако спечели изборите утре, Лула няма да може да управлява свободно.

Крайната десница несъмнено се облагодетелства от водената дезинформационна кампания срещу левия лидер. В социалните мрежи, от Фейсбук и Тик Ток до Уотсап и Инстраграм, се разпространяват всякакви слухове, целящи да го очернят в очите на избирателите. Ако слушаме инфлуенсърите, левият лидер е алкохолик, болен, иска да затвори църквите, да позволи на пълнолетни мъже да използват училищните тоалетни, редом с малки момиченца - и да не забравяме, сключил е сделка с Дявола срещу вярващите!

Но влиянието на подобни "информации" не трябва да се подценява: за 170 от 215 милиона бразилци социалните мрежи са основен източник на информация. Екипът на Болсонаро разбира и използва добре този факт, следвайки примера на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп.

В допълнение, мнозина бразилци държат на традиционните, консервативни ценности, представлявани от Болсонаро: Бог, семейство, Отечество. Придържане към традицията, съпротива срещу абортите, подкрепа за правото да се носи оръжие - силен аргумент в страна, където насилието е проблем.

И накрая, свързаните с бизнес средите харесват много повече неговата свръхлиберална икономическа програма, като се интересуват далеч по-слабо от климата.

Всичко това обяснява до голяма степен защо Болсонаро се представи далеч по-добре от предсказаното от социолозите на първия кръг на изборите, спечелвайки 43% от гласовете (срещу 48% за Лула да Силва). И крайната десница няма да залезе от политическата сцена дори ако нейният президент загуби утре - също както в САЩ тръмпизмът не изчезна с поражението на Доналд Тръмп.

А ако все Болсонаро спечели? Това "крие риска да превърне Бразилия в дългосрочен план в нещо като теокрация, където евангелистите са политически всемогъщи, огнестрелните оръжия са навсякъде, където свободата на морала ще се превърне в далечен спомен и където защитата на околната среда ще бъде пренебрегвана ежедневно", гласи прогнозата на в. "Либерасион".

Поне по отношение на околната среда разполагаме с някои числа: според проучване на Оксфордския университет, цитирано от в. "Монд", в случай на победа на Болсонаро се очаква да бъдат изсечени 94 240 кв. км амазонски гори, срещу 18 280 кв.км в случай на победа на левия кандидат.

Дали Болсонаро ще приеме една евентуална загуба?

Съществуват също опасения, че крайнодесният бразилски президент може да откаже да признае едно евентуално поражение. Той вече е заявявал, че "само Бог" може да го свали от заемания пост... и не изглежда да изключва възможността за преврат, ако загуби на изборите.

А е възможно да разполага и със средствата да го направи: по време на управлението си Болсонаро постави 6000 военни на ключови държавни постове, а мнозина от поддръжниците му са тежко въоръжени. Ако победата на Лула да Силва не е категорична - а по всичко личи, че няма шансове за това - е възможно Болсонаро да последва примера на Тръмп и да заяви, че изборите са били "откраднати". Както помним, това доведе до нападението срещу американския Капитолий.

Първите стъпки в известен смисъл вече са направени: също като Тръмп, Болсонаро твърди от месеци, че избирателната система на страната е уязвима и може да бъде изложена на масови измами. Мнозина възприемат това като подготвяне на почвата за оспорване на изборните резултати. Евродепутати и американски конгресмени вече отправиха призиви към крайнодесния лидер да уважи резултатите от изборите.

А фактът, че синът на Болсонаро, Флавио, наскоро заяви, че баща му е жертва на изборни измами, не вдъхва доверие в бъдещето.