Малка група демонстранти свалиха в американския град Ричмънд, щата Вирджиния, статуя на генерал на Конфедерацията. Това стана след ден на предимно мирни протести в града срещу расизма и полицейското насилие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Във Вирджиния и в други южни щати паметниците на хора, сражавали се за защитаващата робовладелството Конфедерация от южни щати по време на Гражданската война в САЩ, будят сериозни спорове и разделение в обществото. Премахването им започна, след като през 2015 г. в Южна Каролина бял супремасист уби в църква девет чернокожи, а после отново, след като през 2017 г. в Шарлътсвил, Вирджиния, жена загина на митинг на бели националисти.

Статуята на генерал Уилямс Картър Уикам, намирала се в Монроу парк, е била свалена вчера с въжета от пиедестала, каза говорителка на местната полиция. Тя заяви, че не знае дали са били извършени арести и дали статуята да е била повредена. Според вестник "Ричмънд таймс диспач" след смъкването на статуята, поставена в парка през 1891, някой е уринирал върху нея и тя е била напръскана с червена боя.

Миналата седмица губернаторът на щата Вирджиния Ралф Нортъм съобщи, че статуя на генерал Робърт Лий, главнокомандващия на Конфедерацията, ще бъде премахната "възможно най-скоро" от прочутата Монюмент авеню в Ричмънд, бившата столица на Юга.

В САЩ за пореден ден се състояха многолюдни протести срещу полицейската жестокост, но за разлика от акциите от преди седмица, които бяха съпроводени с насилие, повечето от вчерашните преминаха мирно, предаде Асошиейтед прес. Десетки хиляди хора се включиха в шествия и митинги и това вероятно бяха протестите с най-много участници за един ден от 25 май, когато чернокожият Джордж Флойд почина от задушаване при полицейски арест. В много американски градове бе отменен полицейският час, наложен заради размириците, палежите и грабежите, до които се стигна в първите дни на недоволството.

Полицията в Сиатъл използва лютив спрей и шумозаглушителни гранати, за да разпръсне тълпа от протестиращи тази нощ, предаде Асошиейтед прес.

До сблъсъка се стигнало след мирен протест срещу расизма и полицейската бруталност, в който участваха медицински работници.

Протестиращи в Ситаъл легнаха на земята с ръце на гърба, в каквато поза е издъхнал Джоржд Флойд

Снимка: AP/БТА

След края на протеклия спокойно протест група демонстранти обаче започнала да замеря полицията с различни предмети, на което тя реагирала. Сред края на мирната демонстрацията във Вашингтон няколко протестиращи са разбили отново витрини на търговски обекти в града, допълва ТАСС.

В Ню Йорк, където още има полицейски час, групи от по стотина демонстранти продължиха шествията и митингите си и след влизането му в сила в 8 часа вечерта. Полицията наблюдаваше отблизо ситуацията по улиците, но не се намеси. В един случай само временно бе затворена за движение едната страна на голяма пътна артерия.

Хиляди хора преди това преминаха през Бруклинския мост, за да се присъединят към други демонстранти в Долен Манхатън. На Фоли Скуеър, където се намират щатски и градски съдебни сгради, и на други места - като парка на площад "Вашингтон" в Гринич вилидж, се събраха стотици хиляди.

Лекари и медицински сестри пък се събраха на демонстрация в Сентръл парк в подкрепа на движението за права за афроамериканците и против полицейското насилие. За протеста беше използвана тази част от парка, в която до неотдавна имаше полева болница за пациенти с Ковид-19. Медиците носеха плакати, на които пишеше: "Расизмът - това е пандемия". "Белите престилки за живота на черните" и "Вие ни аплодирахте, сега ние ви поддържаме". После медиците организираха шествие в града.

Протести срещу расизма имаше в още редица градове на САЩ, както и в градове в Европа, Австралия и Азия.