Статуя на генерал Робърт Лий, главнокомандващия на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ (1861 - 1865), която се извисява в някогашната столица на Юга Ричмънд, ще бъде премахната колкото се може по-скоро, е решил губернаторът на щата Вирджиния Ралф Нортъм, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Във Вирджиния вече не проповядваме фалшива версия на историята. Версия, която се преструва, че Гражданската война е била за "правата на щатите", а не за злините на робството. Никой вече не вярва в това", заяви Нортъм в четвъртък.

Губернаторът взима това решение, приветствано от афроамерикански лидери и активисти, след дни на протести, включително и в Ричмънд, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест. Паметникът дори беше вандализиран по време на размириците.

Статуята на ген. Лий ще бъде преместена в склад докато бъде взето решение за бъдещето й, увери губернаторът.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кметът на Ричмънд Левар Стоуни обяви, че ще работи за премахването на още четири статуи на видни представители на Конфедерацията от "Монюмънт Авеню" в града.

Лидерите на Републиканската партия в щатския сенат критикуваха решението на губернатора, като подчертаха, че "опитите да се заличи историята, вместо да се контекстуализира, неизбежно се провалят".

През 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния, се събраха множество бели националисти на протест срещу подобно решение за премахване на паметник на генерал Лий. Един от тях се вряза с автомобил в контрапротест, при което загина една жена, а 19 души бяха ранени.