Британският крал Чарлз Трети пристигна във Франция на тридневно държавно посещение, по време на което той и президентът Еманюел Макрон се надяват да използват символиката и личните връзки, за да обърнат страницата на годините на трудни отношения между двете държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Чарлз Трети и Макрон се ръкуваха и разговаряха с гостите след церемонията по посрещането край Триумфалната арка, преди да преминат по булевард "Шанз-Елизе". Двамата бяха в един автомобил, а съпругите им - в друг.

За кратко британският крал и френският президент се изправиха в кабриолета и помахаха на тълпата. След това те бяха видени да разговарят в колата.

Чарлз, Камила, Макрон и съпругата му Брижит позираха за фотографите на стълбите на Елисейския дворец.

Снимка: БТА/АР

Преди вечерята във Версай британският крал и френският президент разговаряха на четири очи в двореца, като се очакваше да засегнат теми, сред които войната в Украйна, превратите в Сахел и предстоящата среща на върха за изкуствения интелект, казаха представители на френските власти.

Снимка: БТА/АР

Чарлз Трети има само консултативна роля в британската политика, отбелязва Ройтерс.

На банкета тази вечер в чест на гостите от Лондон са поканени повече от 150 гости, сред които британският актьор Хю Грант, рок легендата Мик Джагър, френската футболна звезда Дидие Дрогба, както и милиардерът Бернар Арно.

Снимка: БТА/АР

Утре Чарлз, Камила, Макрон и съпругата му Брижит ще посетят парижката катедрала "Нотр Дам", за да разгледат реставрационните работи след мащабния пожар през 2019 г., който унищожи покрива ѝ.

Снимка: БТА/АР