Дъщерята на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора в родината си, прие днес от негово име наградата "Сахаров" на Европейския парламент за принос в областта на човешките права, предаде Асошиейтед прес.

Дария Навална бе посрещната с овации на церемонията, на която й бе връчена най-престижното отличие на ЕС за защита на човешките права.

Европейският парламент образно зашлеви политическа плесница на руския президент Владимир Путин, когато през октомври определи 45-годишния Навални за носител на наградата тази година, отбелязва АП.

Критикът на Кремъл едва оцеля след отравяне с нервнопаралитично вещество миналата година, за което твърди, че е било по поръчка на Кремъл. Москва отрича да е замесена.

Навални в продължение на няколко месеца се възстановяваше в Германия. След завръщането си Москва през януари той веднага беше арестуван и по-късно - осъден на затвор.

Дария Навална държеше снимка на баща си, докато говореше пред Европейския парламент. Тя се обяви против, според нея, прагматичния подход към отношенията с Русия и авторитарните режими като цяло.

Снимка: АР/БТА

Попитах баща ми дали искам да предам някакво послание от негово име. "Той отговори: "Кажи, че никой не може да се осмелява да приравнява Русия с режима на Путин. Русия е част от Европа и ние се стремим да станем част от нея", каза родената през 2001 г. Дария Навална.

Снимка: АР/БТА

"Ние се стремим към Европа на идеите, почитаща човешките права, демокрацията и почтеността. И не искаме Европа на канцлерите и министрите, които мечтаят да получат назначение в борда на директорите на държавните компании на Путин или да плават на яхтите на олигарси", подчерта дъщерята на руския опозиционер.

Дария Навалная, дъщеря на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални, получава наградата "Сахаров" от председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли

Снимка: АР/БТА

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли нарече Навални "политически затворник" и отново призова за незабавното му и безусловно освобождаване.

Наградата на ЕП носи името на съветския дисидент Андрей Сахаров. Тя учредена през 1988 г., за да бъде отдадено дължимото на хора или групи, защитаващи човешките права и фундаментални свободи.

Снимка: АР/БТА

Сахаров, който е лауреат на Нобеловата награда за мир, почина през 1989 г.

Миналата година наградата беше присъдена на опозицията в Беларус и нейната лидерка Светлана Тихановска, които отправиха предизвикателство срещу президента Александър Лукашенко след спорната му победа на изборите през август 2020 г.