Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин днес проведоха видеоконферентен разговор, на който обсъдиха двустранните отношения и международни въпроси, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Дискусията на високо равнище се проведе на фона на повишено напрежение между Москва и Запада заради струпването на руски войски близо до границата на Украйна.

Разговорът между Си и Путин се проведе седмица след друг видеоконферентен разговор на руския президент - с американския държавен глава Джо Байдън, и се оказа малко по-кратък: Путин говори с американския си колега два часа, а с китайския - около един час и половина.

Помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков каза пред репортери, че руският и китайският лидери са обсъдили "буквално всички неотложни и важни проблеми" - от гаранциите за сигурност на Москва в Европа до създаването на нови съюзи в Азиатско-Тихоокеанския регион, от двустранни отношения към бъдещи срещи, една от които може да се проведе през февруари 2022 г., предаде ТАСС.

Руският президент обяви готовността си незабавно да започне преговори със Запада за гаранции за сигурност, което стана една от основните теми на разговора му с Байдън, и да информира Пекин за хода на дискусията. Президентът на КНР, според Ушаков, "подкрепя напълно" руската инициатива. Си е казал на Путин, че разбира опасенията на Русия и подкрепя руската инициатива за получаване на юридически гаранции от Запада,

Както уточни помощникът на президента на Руската федерация, предложенията на Москва по тази тема бяха предадени на представители на САЩ по-рано в сряда. Русия ще бъде представена в преговорите по тази тема от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Във встъпителните си изявления Путин и Си похвалиха двустранните отношения между Русия и Китай, като руският президент ги определи като "истински образец за междудържавно сътрудничество през 21 век".

"Нов модел на сътрудничество беше формиран между нашите страни, основаващ се на принципи като ненамеса във вътрешните работи, уважаване на взаимните интереси, решителност за превръщане на общата ни граница в пояс на вечен мир и добросъседство", каза Путин.

Руският държавен глава изразява силна подкрепа за усилията на Китай "да защити ключови национални интереси и твърдо се противопоставя на опитите за забиване на клин" между двете държави, отбеляза Си. Аз високо оценявам това, добави китайският лидер.

Путин каза и че възнамерява да се срещне със Си в Пекин през февруари и да посети Зимните олимпийски игри през 2022 г. Договорихме се да проведем разговори и след това ще участваме в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, каза Путин.

През последните години Китай и Русия все повече съгласуват външните си политики, за да противостоят на господството на САЩ в международния икономически и политически ред. И двете държави са обект на санкции заради вътрешните им политики, отбеляза АП.

Санкциите срещу Китай бяха наложени заради нарушаване на правата на малцинствата, в частност мюсюлманите уйгури в Синцзян, и заради репресиите срещу продемократичното движение в Хонконг. Междувременно санкции бяха наложени и на Русия заради анексията на Кримския полуостров и отравянето и осъждането на затвор на опозиционния лидер Алексей Навални. Противоречия между Пекин и Вашингтон има и по въпроси, свързани с търговията, технологиите и китайските военни заплахи срещу Тайван, който Китай смята за своя територия.

Отношенията на Русия със САЩ се сринаха до най-ниското си ниво от края на Студената война, след като тя анексира Крим през 2014 г. и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна. Напрежението се изостри през последните седмици, след като Москва струпа десетки хиляди военни близо до границата на Украйна - ход, който предизвика опасения в Украйна и Запада, че би могъл да предшества нова инвазия.

Москва отрича да има намерение да напада Украйна и на свой ред вини Украйна, че струпва свои войски в разкъсаната от военни действия източна част на страната. Руски служители твърдят, че Киев може да се опита да си върне контролираните от бунтовниците райони със сила и Путин оказва натиск върху Запада да му бъдат дадени юридически гаранции, че Украйна няма да бъде приета в НАТО и там няма да се разполагат натовски сили.

Руският и китайският лидери са се съгласили, че подобни събития като "Срещата на върха за демокрация", организирана от САЩ на 9-10 декември (в нея не взеха участие нито Руската федерация, нито КНР) са контрапродуктивни, предаде ТАСС.

Путин и Си също така осъдиха създаването в Азиатско-тихоокеанския регион на такива съюзи като AUKUS (военният съюз на Австралия, Великобритания и САЩ) и Quad (Четиристранен диалог за сигурност със САЩ, Австралия, Япония и Индия). AUKUS, съгласно който се планира трансфер на технологии за изграждане на ядрени подводници в Канбера, подкопава основите на режима за неразпространение на ядрено оръжие - по това се съгласиха Путин и Си Дзинпин.