Американският гигант Гугъл блокира достъпа до два списъка и до два видеоклипа с кандидати, препоръчвани от руския опозиционер Алексей Навални за регионалните и парламентарните избори, които приключват днес в Русия, предаде Франс прес.

Поддръжниците на Навални разкритикуваха компанията за това блокиране. Гугъл засега не е коментирал случая. Блокираните два списъка се намираха в Гугъл докс - услугата за онлайн текстообработка, предлагана от гиганта. Днес сутринта документите бяха недостъпни и се появяваше само съобщение: "Съжаляваме. Не можете да получите достъп до този елемент, защото той не спазва нашите условия за потребление".

В Туитър екипът на Навални пък публикува два линка към блокирани в притежавания от Гугъл ЮТюб видеоклипове, в които се споменаваха също кандидати, препоръчвани от Навални. "Това съдържание е блокирано във вашата страна по искане на правителствени структури", се казваше в съобщение към блокираните линкове.

Екипът на Навални разказа още вчера, че е получил разпореждане от Гугъл да премахне двете листи с кандидати, след като към Гугъл е било отправено искане от руския интернет регулатор Роскомнадзор.

В петък Гугъл и Епъл се съгласиха да премахнат от двата си магазина за приложения приложението за умно гласуване, разработено от съюзници на Навални. Привържениците на опозиционния лидер тогава обвиниха двата гиганта, че отстъпват пред шантажа на Кремъл. Криптираният чат Телеграм също вчера премахна автоматизиран софтуер, благодарение на който избирателите можеха да получават инструкции за гласуване.