Антикорупционният фонд на руския опозиционер Алексей Навални, който миналата година публикува разследване за замъка на президента Владимир Путин в Геленджик край Черно море, излезе с нови разкрития. Този път те са за тайния живот на външния министър Сергей Лавров, който в момента оглавява листата на партията на Путин - "Единна Русия", за парламентарните избори, започнали днес. 71-годишният Лавров е външен министър на Русия още от 2004 г.

Разследването показва, че по време на предизборната кампания той е прекарал повече от седмица на яхта заедно с жена, която наричат тайната му съпруга - Светлана Полякова. Тя го придружавала и на служебни командировки с държавния самолет, а понякога Лавров водел със себе си и дъщеря й, майка й и племенницата й.

Освен това дъщерята на Полякова почивала на вилата и яхтата на милиардера Олег Дерипаска в Сардиния.

Лавров е прекарал от края на юли до началото на август 11 дни на яхтата Saluzi в Средиземно море, близо до Бодрум. Разследващите се позовават на туитове на турски блогър със снимки на яхтата и твърдения, че Лавров е на нея. С тракинг платформа е следен и пътят на яхтата.

Освен това Светлана Полякова, бивша служителка на МВнР, е собственичка на 260 кв. м жилище в центъра на Москва, а дъщеря й Полина е наела за 999 години в Лондон (британска форма на собственост) жилище в района на Кенсингтън срещу 4.4 милиона британски лири. В Инстаграм Полина е пуснала снимка как маха от палубата на отплаващата от Бодрум яхта Saluzi. Разследващите разполагат и с данни как и кога е пристигнала и си е тръгнала Светлана Полякова от летището в Бодрум - с бизнес самолет. Наемът за яхтата струва 480 000 долара седмично.

Снимка: navalny.com

За последните 7 години Полякова е пътувала със служебния самолет на Лавров заедно с него 60 пъти. На някои от събитията, за които са пътували, са се снимали публично. Реклама след 7-ми параграф

През 2014 г. Полякова е летяла със самолети, собственост на Дерипаска в Австрия, Германия, Черна Гора и Сардиния. В Черна гора се намира вилата на Overseas Assets Management, свързвана с милиардера. А вила в Сардиния, свързвана отново с него, Полякова нарича свой втори дом. 

"Чудихме се защо дори един олигарх има три еднакви самолета. Той просто ги използва, за води по цял свят Лавров и останалите. Като такси. Открихме, че външният министър е държан от олигарха. Той живее за негова сметка, взима подкупи от него и му предоставя конкретни услуги. За което той трябва незабавно да бъде уволнен и да бъде изправен пред съда", заявяват авторите на разследването.

Снимка: https://navalny.com

Те съобщават още, е Светлана Полякова се занимава с производство на филми. Снимала се е и в епизодична роля във филма "Герой" заедно с Дима Билан.

Снимка: navalny.com

Според сайта на МВнР съпругата на Лавров се казва Мария. Всяка година външният министър декларира фамилните годишни доходи, които възлизат средно на 8-10 милиона рубли (1000 рубли са около 12 евро). Според разследване на сайта Insider официалната собственост на семейството възлиза на 600 милиона рубли, но това е нищо в сравнение със собствеността на Светлана Полякова.

"Създателите на това псевдоразследване не крият целите си - да унищожават и разрушават" - коментира говорителката на МВнР Мария Захарова.

"Стоят си в чужбина, лапат чужбински грантове, а кампанията им се поддържа от спецслужбите, които наричат Русия враг. Освен това всичко е Гьобелсова пропаганда. Взема се малко истина, добавя се лъжа и се пробутва за истина. Трето - никой не оспорва професионализма на Сергей Лавров, дори и злостните му опоненти", подчерта тя.