Преместването на Радован Караджич в британски затвор е опит за предумишлено убийство, смята дъщерята на осъдения за военни престъпления в Босна и Херцеговина бивш президент на Република Сръбска Соня Йовичевич Караджич в интервю за вестник "Новости", цитирано от БТА.

"За нас тази вест (че Караджич ще бъде прехвърлен в британски затвор) е абсолютно потвърждение, че се готви убийството му. Поразително е и за човешките права, и за правото изобщо, колко голямо е желанието Радован Караджич да бъде доведен до положение на постоянна опасност за живота", а на семейството ни ще е трудно да го посещава заради визите и всички други обстоятелства, каза тя.

"Блиц" допълва по темата, че Великобритания сама е пожелала Караджич да излежи присъдата си в неин затвор. От съображения за сигурност не се разкрива в кой затвор ще лежи бившият лидер на босненските сърби, в тайна остават и условията, в които ще изтърпява доживотната си присъда.

Караджич се съпротивляваше против прехвърлянето си във Великобритания от съображения за сигурност. Той се позова на случая с генерал Радислав Кръстич, гърлото на когото бе прерязано от ислямски екстремисти в затвор в западен Йоркшир.

Интеграцията в ЕС е решението да се избегнат разговори за промяна на границите, заяви вчера в Прищина президентът на Словения Борут Пахор след разговори с косовския президент Вьоса Османи, съобщава вестник "Данас". На съвместната пресконференция Пахор повтори, че Словения не е автор на нон пейпъра за промяна на границите. Позицията ми е напълно противоположна, искам да убедя събеседниците си да продължат с процеса на разширяване на ЕС, каза Пахор.

Вьоса Османи заяви, че Косово е посветено на европейската интеграция и още веднъж призова ЕС да изпълни обещанието си и да одобри визова либерализация за косовските граждани.

Вьоса Османи подчерта, че институциите в страната работят заедно за подготвянето на иска против Сърбия за геноцид.

"Искът за геноцид е това, за което сме съгласни всички. Нашият отговор и отговорът на специалистите е, че в Косово е извършен геноцид", каза тя.

След посещението в Прищина Пахор днес ще разговаря в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич. Той посещава двете страни в рамките на подготовката на предстоящата в понеделник среща в Бърдо при Краню на високо равнище в процеса Бърдо-Бриони, в който участват шестте страни от Западните Балкани, Словения и Хърватия.

На срещата в понеделник лидерите на страните участнички ще отбележат 10-ата годишнина от началото на инициативата и се очаква отново да потвърдят продължаването на процеса на разширяване на ЕС и да разменят мнения по актуални въпроси и в неофициална атмосфера.